Flickan och skatan

  • Måndag 9 jun 2014 2014-06-09
E-post 0

FALKÖPING Riksdagskandidaten Hanna Wigh hade en tam skata förra året. Nu talar hon ut om det udda husdjuret. – Det är först nu jag kan prata om henne utan att gråta. Hon gick bort för drygt ett år sen, berättar Wigh för Nyheter Idag.

Igår kunde Nyheter Idag berätta att riksdagskandidaten Hanna Wigh från Falköping publicerade bilder på Facebook med samma motiv som den omdiskuterade korvbilden från Simrishamn som bland annat Gudrun Schyman fördömt. I en av de bilderna Nyheter Idag använde på Hanna Wigh syns även en skata som blir matad av Hanna. Vi kan nu exklusivt berätta hela storyn om Hannas skata.

Föll ner från boet

Hanna var på besök sommaren förra året hos sin mamma som också bor i Falköping. Där såg de något som rörde sig i gräset och när Hanna undersökte saken såg hon två döda skatungar, men en av dem hade klarat sig.

– Vi väntade länge men föräldrarna var borta och boet såg sargat ut. De är än idag borta.

Hanna berättar att de väntade länge på att den lille skatans föräldrar skulle dyka upp, men några fågelföräldrar syntes aldrig till. Till slut bestämde sig Hanna för att rädda fågelungen.

– Hon fick följa med oss hem och bjöds på hundmat och det var ok ett tag, men sen blev hon kräsen och ville bara äta kattmat i gelé, flugor och mask.

Skatan blev en kråka

Den nya familjemedlemmen fann sig snabbt tillrätta. Hanna döpte fågeln till ”Kråkan” trots att det var en skata. Kråkan var nyfiken på omvärlden men visade sig även vara blyg.

– Skatan hade en övernattningsbur som hon fick sova i, som hon kunde söka sig till om hon ville. Vi var mycket utomhus och hon gillade att spatsera omkring och utforska buskar och dylikt, men så fort något var otäckt så kom hon flaxande och satte sig på axeln och gömde sig under mitt hår.

Följde med till kansliet och mormor

Hanna Wigh är engagerad i sverigedemokraterna och åker titt som tätt till deras kansli i Falköping. Eftersom det kändes osäkert att lämna Kråkan hemma ensam så fick hon också följa med till jobbet.

– Hon avskydde att transporteras men för hennes egen säkerhet hade hon en egen transportbur att färdas i. Hon följde med till kansliet och pratade med folk där. Hon var mycket egen och vissa tyckte hon om och andra avskydde hon. En medlem fick aldrig röra henne. Så fort han försökte så bet hon honom.

Men det var inte bara till kansliet som kråkan följde med utan även till Hannas mamma som också bor i Falköping. Där hittade kråkan nya saker att sysselsätta sig med.

– Hon älskade att åka till mormor och där hade hon två favoritsysslor. Jaga flugor i det stora vardagsrumsfönstret och bada under kökskranen. Efter badet hoppade hon upp på sin handduk och så fick man torka henne och sen var hon vanligen hungrig.

Gillade att mysa och gosa

Skatan som alltså hette ”Kråkan” kunde vara på myshumör titt som tätt. När Hanna var hemma med sin man Mantas blev Kråkan en naturlig del av familjen ute på landet.

– Efter mig, var mormor och Mantas hennes favoriter som hon myste med. Hon brukade bli mysig och då fick man klappa henne. Hon hoppade upp på axeln och började putsa mig och pep långt och supergulligt när hon var på det humöret.

Hanna har två bilder på fågeln som finns på hennes album på Facebook. Det är de två bilderna som Nyheter Idag kan visa uppe i bildspelet där Kråkan blir matad från en diskbänk samt en till bild där man ser fågeln på nära håll.

Har fler djur hemma

Hannas mamma, som Hanna själv kallar ”mormor”, hade katter som snabbt blev kompis med Kråkan. Det blev aldrig något problem, trots att katter normalt jagar fåglar.

– Tyvärr lärde hon känna snälla katter hos mormor vilket sannolikt gjorde henne mindre försiktig, berättar Hanna för Nyheter Idag.

Hemma hos Hanna fanns också katter, men även andra sorters djur. Katterna hemma hos Hanna var inte lika snälla och gosiga som katterna hemma hos mormor.

– Tussen är en katt som övergivits av tidigare ägare som vi omhändertagit. Han har en enorm jaktinstinkt och han störde sig direkt på att Kråkan var inne och ville ta henne så då beslutade vi att han inte fick vara inne mer. Tyvärr låg han en dag och smög på att sonen skulle komma hem och hade då smitit in utan att vi märkt det. Kråkan höll vid det tillfället olyckligt på att leka med sina färgglada puttekulor på golvet och vi hann inte ens reagera innan det var över. Det knyter sig i magen bara jag tänker på det.

Den 26:e Juni uppdaterade Hanna sin status på Facebook tillsammans med en bild på skatan.

– Sörjer den absolut roligaste och mest kärleksfulla lilla krabat som jag fick äran att lära känna. Att det kan göra så ont i hjärtat att förlora vad som ter sig vara bara en skata hade jag inte kunnat föreställa mig. Ett enda oövervakat ögonblick var allt som krävdes. Kan tyckas löjligt men jag är inte kontaktbar mer idag. Han var oändligt älskad av många och en källa till glädje och skratt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag