Florida väntar spänt – Irma kan vara på väg mot Miami

Nationalgardet i New Jersey på väg för att hjälpa till i Florida. Foto: NationalgardetNationalgardet i New Jersey på väg för att hjälpa till i Florida. Foto: NationalgardetNationalgardet på Puerto Rico inspekterar skador efter Irma. Foto: Nationalgardet
  • Fredag 8 sep 2017 2017-09-08
E-post

USA Orkanen Irma, som just nu befinner sig ute på Atlanten nordost om Kuba, kan vara på väg mot mångmiljonstaden Miami i Florida. Det rapporterar AP.

Minst 21 människor har omkommit sedan Irma dragit fram över de karibiska öarna. Ovädret har lämnat stor förödelse bakom sig när det passerat populära turistmål som Saint Martin, Saint Barts, Saint Thomas, Barbuda och Anguilla.

På Barbuda omkom Stevet Jeremiahs tvåårige son i orkanen sedan taket på hennes hus slitits bort av vinden.

– Det var så mycket vatten som svepte förbi oss. Vi var tvungna att krypa för att ta oss i säkerhet. Krypa, säger hon.

– Jag har aldrig i hela mitt liv sett något liknande, trots alla år jag upplevt orkaner. Och jag vill aldrig aldrig aldrig någonsin uppleva något sådant här igen.

Irma tycks nu ha siktet inställt på Florida och väntas nå fram till den amerikanska delstaten under söndagsmorgonen. Mångmiljonstaden Miami ligger i riskzonen att träffas av orkanen och många befarar att det här blir den fruktade ”Big One” som man väntar på.

Irma var tidigare den mest kraftfulla orkan som någonsin registrerats i Atlanten, men har under fredagen nedgraderats från en kategori 5 till en kategori 4-orkan. Det är fortfarande en mycket kraftig orkan som kan vålla stor förödelse för Floridaborna.

Mer än en halv miljon människor har beordrats att evakuera från de mest utsatta delarna av södra Florida. Massevakueringen har på vissa håll lett till brist på drivmedel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag