Flydde albansk blodsfejd till Sverige – riskerar dödsstraff för gangstermord i Bagdad

Bild: Svensk och irakisk polis
  • Tisdag 9 jan 2024 2024-01-09
E-post 0

Den man som gripits av irakisk polis som misstänkt för mordet på Rawa Majids tidigare högra hand Mustafa Aljiburi i Bagdad på måndagen är en 19-årig svensk medborgare vars familj invandrade från Albanien i mitten av 10-talet för att komma bort från en blodsfejd, uppger Expressen.

19-åringen har dömts flera gånger tidigare för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott, och år 2022 dömdes han till tio månaders sluten ungdomsvård efter att han hade burit vapen på en gymnasieskola – och avfyrat vapnet i ett skogsparti.

Tingsrätten ansåg att han ingått i organiserad narkotikabrottslighet, och bland unga kriminella i hans hemstad beskrivs han som en ”central person”, enligt Expressens uppgifter.

Enligt Kriminalvårdens utredning av 19-åringen är han en impulsiv och spänningssökande person med bristande konsekvenstänk, som själv har sagt att han ”sällan tänker på vilka konsekvenser som kan komma av ett agerande”.

När det gäller det mord han misstänks för i Irak kan konsekvenserna komma att bli de mest allvarliga som tänkas kan. I Irak är det nämligen regel att överlagda mord bestraffas med döden.

– I fallet i Ameria ser det ut att ha varit planerat och genomfört med uppsåt att mörda offret. Den irakiska lagen dömer i ett sådant fall till döden. Om gärningsmannen i stället döms till livstid blir han kvar i fängelset hela livet, säger Professor Majid Mijbas, lärare i juridik vid Maysanuniversitetet i Irak, till Expressen.

Förutom 19-åringen har även en 25-åring från norra Sverige och en 23-åring från Stockholmsområdet, båda svenska medborgare, gripits i Irak med anledning av mordet på Mustafa Aljiburi.

Läs även: Foxtrot-ledare ihjälskjuten i Irak

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag