FN överens: Nya sanktioner mot Nordkorea

Foto: Flickr
  • Tisdag 12 sep 2017 2017-09-12
E-post 0

NORDKOREA FN:s säkerhetsråd antar en resolution om hårdare sanktioner mot Nordkorea. Resolutionen röstades igenom enhälligt efter att Kina fick igenom sitt krav om att slopa ett totalt importstopp av Nordkoreansk olja.

Under natten till tisdagen antog FN:s säkerhetsråd en resolution om att införa hårdare sanktioner mot Nordkorea, det uppger Sveriges Radio.

Resolutionen antas som ett svar på Nordkoreas senaste kärnvapenprov. Sprängningen som genomfördes för en vecka sedan beräknas vara Nordkoreas kraftfullaste kärnvapenprov hittills.

Sanktionerna innebär ett importförbud av Nordkoreanska textilprodukter och en stark begränsning av mängden råolja som Nordkorea får exportera.

Enligt USAs FN ambassadör, Nikki Haley, bygger resolutionen vidare på vad som redan var de tuffaste sanktionerna mot Nordkorea någonsin.

Resolutionen röstades igenom enhälligt men inte innan tuffa förhandlingar hade ägt rum. USA krävde från början betydligt hårdare straffåtgärder mot Nordkorea. Det var främst Kinas protester mot det ursprungliga förslaget som la grund för den mjukare versionen av resolutionen som gick igenom inatt.

Kina, som har vetorätt i säkerhetsrådet, gick inte med på ett fullskaligt oljeembargo mot Nordkorea. Enligt Kina skulle ett totalt exportstopp av olja resultera i att den Nordkoreanska staten kollapsar. Detta skulle innebära massiva flyktingströmmar och en okontrollerad spridning av Nordkoreas vapenarsenal.

Sveriges FN-ambassadör, Olof Skoog, tror att resolutionen kommer få märkbara effekter.

– Jag tror att det kommer få effekt ändå och det kommer förhoppningsvis försvåra för regimen att fortsätta satsa sina inkomster på ett dyrt missil- och kärnvapen program. Men det kommer ta tid och det är inte uteslutet att vi kommer få se fortsatta provokationer framöver, säger Olof Skoog, till Sveriges Radio.

Olof Skoog tilläger att det krävs mer än sanktioner för att skapa en hållbar lösning på konflikten. Det viktiga, enligt Skoog, är att sanktionerna inte får försvåra livet för Nordkoreas civilbefolkning.

– Resolutionen skärper trycket på regimen, men den knäcker inte det nordkoreanska folket, utan det ger utrymme för ett fortsatt humanitärt stöd. Och den öppnar för – och är väldigt tydlig med – att försöken för att nå en fredlig och politisk lösning måste intensifieras, säger Olof Skoog, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag