Folkhälsomyndigheten anmälde kritiker till MSB

Bild: Pressbild/Faksimil Twitter
  • Tisdag 11 maj 2021 2021-05-11
E-post 161

Folhälsomyndigheten anmälde svenska medborgare som var kritiska till Sveriges hantering av pandemin till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, avslöjar Samhällsnytt. I mejlväxling mellan Folkhälsomyndigheten och MSB utpekas flera svenska kritiker för att gå främmande makts ärenden.

I ett mejl som skickas från Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson till Enheten för skydd mot informationspåverkan på MSB den 28 januari 2020 skriver Janson att ”det finns en förhöjd risk att främmande makt använder läget för att spä på oro via informationspåverkan”.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

I mejlet pekas tidigare Samhällsnytt-reportern Mira Aksoy ut som ett exempel med en tweet som länkar till en artikel i Samhällsnytt. I artikeln intervjuas Mickael, en svensk som varit i Wuhan och är kritisk till att Folkhälsomyndigheten uppmanar honom att komma hem utan att kontrolleras.

– Det är helt befängt. Media ska granska makthavare och politiker – och det är precis vad jag gjorde. Min artikel om coronaläget ifrågasätter deras beslut, säger Aksoy till Samhällsnytt.

I mejlet länkar Janson också till ett inlägg på Facebook där Mickael kritiserar det svenska smittskyddet.

– Jag är inte förvånad. Det är löjligt förstås. De har skött corona så jävla dåligt att de måste skylla på någonting, säger Mickael, som var den som kritiserade FHM i artikeln, till Samhällsnytt.

Läs även: MSB beställde rapport som uppmanar till ekonomiska sanktioner mot Nyheter Idag

I ett mejl från Janson till Enheten för skydd mot informationspåverkan den 13 februari pekas en Facebookprofil ut som ett ”troll” i ämnesraden. Janson skriver att personen saknar Facebookvänner och ”synlig aktivitet”, samt ”sprider falska rykten”.

Samhällsnytt har varit i kontakt med den utpekade mannen, som bekräftat att han existerar. Att han inte verkar ha vänner eller aktivitet på sin Facebooksida beror på att han har maximala inställningar för integritetsskydd på sitt konto.

Samhällsnytt har varit i kontakt med Christer Janson, som säger att han inte minns mejlet om Aksoy.

– Det känner jag inte till att jag gjort, säger Janson.

När Samhällsnytt läser upp mejlet säger Janson att han inte har någon kommentar.

– Jag har faktiskt ingen kommentar. Det där var länge sedan… och jag minns inte, säger Janson till Samhällsnytt, och besvarar resten av deras frågor med att han inte har någon kommentar.

Läs även: MSB erbjöds kartläggning av svensk politisk opposition i utlandet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag