Förarutbildningen ska göras om – för många kuggas

Genrebild: Porsche Macan. Foto: nakhon100
Genrebild: Porsche Macan. Foto: nakhon100
  • Söndag 16 sep 2018 2018-09-16
E-post 294

SVERIGE Varje år är det färre och färre som klarar av att ta körkort. Därför jobbar just nu Transportstyrelsen och Trafikverket med att göra om det svenska förarutbildningssystemet.

I dagsläget är det alldeles för många som måste göra omprov för att lyckas ta körkort. Därför pågår det just nu ett arbete för att göra om den svenska körkortsutbildningen för att åtgärda detta problem, uppger Sveriges Radio.

– Det vi kan se nu är att statistiken för godkända prov faller med cirka en procentenhet per år, och nu är vi nere i väldigt låga andelar. Det innebär otroligt många omprov, säger Berit Johansson på Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, till Sveriges Radio.

– Det är inte bra för oss som utbildar. Det finns en skillnad: går man till en professionell utbildare, innebär det att du kör en del hos mig och du kör mycket hemma, men jag har känslan för när du är färdigutbildad, då har du mycket, mycket större chans att du klarar dig vid prov, säger hon.

Trafikverket och Transportstyrelsen håller just nu på med att ge förlag på ett nytt svenskt förarutbildningssystem. Karin Appelgren på Trafikverket uppger att det görs en översyn av förarutbildningssystemet för körkort B som pågår från februari till december 2018.

Appelgren berättar att det finns personer som tror att de kommer att klara av uppkörningen och kunskapsprovet men som i själva verket misslyckas flera gånger om. Dessa personer ska få bättre förutsättningar att förstå vilka krav det är som gäller och hur man hittar en utbildare.

Berit Johansson, Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, menar att proven egentligen inte är för svåra men att många har alldeles för stor tilltro till sin förmåga att klara av det.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag