Förbundsordförande i vänsterns studentförbund engagerad i ”utomparlamentarisk vänster”

  • Måndag 7 jul 2014 2014-07-07
E-post 0

ALMEDALEN Nyheter Idag kan avslöja att förbundsordföranden i Vänsterns Studentförbund, Sandra Japundžič Lindquist, är engagerad i ”utomparlamentarisk” vänster och att hon även försöker övertyga dessa grupper att närvara vid Almedalsveckan. – Jag har försökt dra dem som är på den yttersta vänsterkanten, säger Lindquist i en hemlig ljudinspelning som Nyheter Idag tagit del av.

Vänsterpartiet har länge haft problem med sitt ungdomsförbund då flera medlemmar tvingats uteslutas efter att de visat stöd för bland annat Revolutionära Fronten och Antifascistisk aktion, AFA. SVT Uppdrag granskning kunde visa hur aktiva medlemmar ur den såkallade utomparlamentariska vänstern satt i system att använda grov brottslighet mot meningsmotståndare.

Försöker övertala utomparlamentarisk vänster att komma till Almedalen

I en tingsrättsdom från våren 2014 beskrivs verksamheten hos Revolutionära Fronten, en del av den utomparlamentariska vänstern, som ”organiserad och samhällshotande brottslighet”. Nyheter Idag kan exklusivt avslöja att i en hemlig ljudinspelning berättar förbundsordföranden i Vänsterns Studentförbund, Sandra Japundžič Lindquist, att hon inte bara själv är engagerad i den utomparlamentariska vänstern, utan att hon även försöker få dessa grupper till Almedalsveckan.

– Jag heter Sandra Japundžič Lindquist och jag kommer från Vänsterns Studentförbund. Jag är engagerad både i parlamentariska, så att säga, organisationer, men också utomparlamentariska. Jag har försökt dra i det utomparlamentariska så dem som är på den yttersta vänsterkanten som kanske inte… ja, men fortfarande anses demokratiska… försökt att dra dem i Stockholm liksom, säger Lindquist i den hemliga ljudinspelningen.

Medier fick inte närvara

Ljudupptagningen där Lindquist berättar om sitt engagemang i den utomparlamentariska vänstern kommer från ett möte som ägde rum i organisationen ”Rummets” regi under Almedalsveckan. Mötet var utannonserat i det officiella programmet för Almedalsveckan och Nyheter Idag var på plats för att bevaka, men vi blev avvisade från platsen

– Jag får tyvärr be er att gå, det finns folk som känner sig otrygga när ni är här, förklarade en ung tjej som vi uppfattade som arrangör av mötet.

Nyheter Idag kunde ej heller se att några andra medier närvarade och vår källa som tog ljudupptagningen uppfattade mötet som slutet för omgivningen.

”De vill låta de här politikerna dö”

Det var under en allmän frågestund under mötet som Lindqvist förklarade att hon ville ha hjälp med att locka den utomparlamentariska vänstern till Almedalen.

– De har tidigare haft sin alternativa vecka för typ tio år sedan i en skola här i Visby och då har de kunnat mobilisera motstånd, men vad ska jag säga till de här människorna som inte vill åka hit?, frågade sig Lindqvist under en frågestund.

Sedan fortsatte Lindquist med att förklara sin utmaning med att locka kamraterna i den utomparlamentariska vänstern till Visby.

– De vill bara liksom, låta de här politikerna dö. Alltså, missförstå mig rätt, de vill bara tiga… alltså såhär, vi vill inte alls ha med dem att göra, fortsätter Lindqvist samtidigt som deltagare under mötet skrattar i bakgrunden.

– Vad ska jag säga till dem? Ge mig styrka, avslutar Lindquist sin fråga till panelen.

Talade tillsammans med Jonas Sjöstedt på första maj

Tidigare har nio personer i Ung Vänster undertecknat en debattartikel hos Nyheter24 där Revolutionära Fronten och Antifascistisk aktion beskrivs som ”kamrater”. Niklas Svensson från tidningen Expressen intervjuade Jonas Sjöstedt om detta i en artikel som publicerades den 7:e maj 2014.

– Jag kommer aldrig att vara otydlig i frågan om politiskt våld. Vi är bestämda motståndare till att använda våld i alla politiska sammanhang. Jag är glasklar om det, nu, i framtiden, alltid, förklarade Sjöstedt till Expressen.

Den första maj 2014 talade Sandra Lindquist i Kungsträdgården i Stockholm tillsammans med vänsterpartiets partiordförande Jonas Sjöstedt och Ung Vänsters förbundsordförande Stefan Lindborg samt Jenny Bengtsson från Hotell- och Restaurang Vänstern. På vänsterns studentförbunds hemsida står att organisationen är partipolitiskt obunden, men samtidigt står de vänsterpartiet nära. Under rubriken ”våra vänner” listas Vänsterpartiet, Ung Vänster, Kvarnby Folkhögskola samt tidningen Flamman.

Nyheter Idag har sökt Sandra Japundžič Lindquist för en kommentar, utan resultat.

Nedan hör du den dolda ljudupptagningen från ”Rummets” möte

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag