I samarbete med NorgesAutomaten

Fördelar och nackdelar med digital vård

  • Måndag 27 maj 2019 2019-05-27
E-post

Debatten är hetare eller mer infekterad än någonsin. För- och nackdelar med digital vård kastas mellan olika läger, men en sak är säker – digitaliseringen som fenomen är här för att stanna och då inte bara i de branscher där den redan är etablerad, utan också i verksamheter som sjukvården.

Tar världen med storm

Digitaliseringen tar världen med storm, vilket inte minst märks genom att nya branscher växer fram såväl som att gamla branscher förändras i grunden. Den Skandinaviska spelbranschen är ett exempel på en ny bransch som växt fram ur digitaliseringen och där alla innovationer sker på en digitaliserad nivå.

Det handlar inte bara om att spel online blir alltmer dominerande, utan mer att när nya innovationer inom digital säkerhet slår igenom så snappas det direkt upp av branschens starkaste varumärken som NorgesAutomaten och utifrån detta bygger man vidare på nya och mer praktiska såväl som säkra betallösningar. Allt på en digitaliserad nivå.

Det handlar om en bransch där konkurrensen är hård och förändringstakten uppskruvad. Allt fokus är på att nå ut till konsumenterna, vilka i sin tur har mycket att välja på.

Krav på begåvade innovationer

Det handlar dessutom ofta i grunden om för konsumenten enkla produkter och tjänster, då Live Casino kanske inte är det mest avancerade du ger dig in på. Det är ju i grund och botten något som ska upplevas som enkelt, roligt, lustfyllt och med ett visst mått av spänning.

Dessutom tappar du kunden om trösklarna är för höga. Spelbolagen måste därmed fokusera mer på att genom begåvade innovationer göra spelandet än enklare för användarna.

Motsatsverksamheter

Men det är inte bara i en snabb och rörlig samt från grunden kommersialiserad verksamhet som spelbranschen där digitaliseringen drar fram. Den finns numera överallt och det håller inte längre att försöka ignorera dess framfart. Ett bra exempel är nog spelbranschens motsatser, såsom vården. En verksamhet där privatisering och kommersialisering är – historiskt sett – rätt nya företeelser.

Digitaliserad sjukvård

Även om man fortfarande debatterar för- och nackdelar med privat vård, så har man inte kunnat undvika digitaliseringen, vilket de nya digitala vårdcentralerna eller appar, såsom Kry och Min doktor nu slår igenom med kraft. För early adapters är det välkomna innovationer, där du kan få hjälp med de enklaste diagnoserna, utan att behöva ta dig till en vårdcentral.

Det är helt enkelt ett bra sätt att få bukt med det stressade livspusslet och undvika köer.

Motstånd mot digitaliserad vård

Det finns dock ett motstånd från exempelvis stora delar av läkarkåren som menar att det inte går att ställa diagnos utan att träffa patienten. Andra menar att detta är ett konservativt synsätt som hindrar utvecklingen i en verksamhet som redan är drabbad av problem som långa köer.

Digitala vårdgivare står – precis som alla andra – under tillsyn av landsting, statliga myndigheter som IVO, såväl som att de måste följa Läkemedelsverkets behandlingskriterier såväl som att rapportera kontinuerligt till Strama (samverkan mot antibiotikaresistens).

60 procent av alla besök till vårdcentralen

Det finns flertalet begränsningar för en digital aktör till skillnad från andra vårdinrättningar, men en vanlig uppskattning är att man genom samarbete med laboratorium kan hantera ungefär 60 procent av alla besök som normalt sett sker på en vanlig vårdcentral. Dessutom arbetar nästan alltid de digitala vårdgivarnas läkare även på fysiska vårdcentraler.

Digitalisering här för att stanna

Hur man än vänder och vrider på det så är digitaliseringen här för att stanna, och med stanna menas snarare en kontinuerlig utveckling i allt högre takt. Det gäller dessutom alla delar i livet, alltifrån teknikintensiva och kommersiella verksamheter som spelbranschen till hur vi bedriver vård.

Debatten lär dock fortsätta och pendeln svänga ytterligare till dess att digitaliseringen vunnit striden, även om det ju är avgörande med mänsklig kontakt i viss mån för att sjukvården ska kunna fortsätta vara så pass bra som den svenska varianten vi byggt upp under så många decennier.

I samarbete med NorgesAutomaten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag