Förödelse i Florida efter orkanen Irma

Foto: Brandkåren i LakelandFoto: Brandkåren i Lakeland
  • Måndag 11 sep 2017 2017-09-11
E-post 0

USA Nedfallna träd och elledningar, lokala översvämningar och miljoner människor utan elektricitet. Det är situationen just nu efter att orkanen Irma dragit norrut över Florida.

Irma tog under natten, svensk tid, en mer östlig rutt än tidigare befarat och orkanens öga och ögats vägg, där vinden är som allra starkast, passerade mellan de båda storstäderna Tampa och Orlando i Florida.

Den mer östliga rutten gjorde att staden Lakeland, med knappt hundratusen invånare, hamnade i Irmas väg. Polisen och brandkåren i staden har lagt upp bilder på Facebook som visar den hårda vinden och den förödelse orkanen vållat. Brandkåren i Lakeland berättar för Nyheter Idag att man nu återupptagit sin verksamhet sedan Irma passerat.

Samtidigt som orkanen rörde sig norrut försvagades den successivt. Först till en kategori 3-orkan, därefter till kategori 2 och sedan ytterligare ett snäpp nedåt till en kategori 1-orkan. Det innebär visserligen orkanvindar på mellan 33 och 42 sekundmeter, men långt ifrån de vindhastigheter på uppemot 70 meter per sekund som man tidigare fruktat skulle drabba tvillingstäderna St. Petersburg-Tampa.

Än så länge finns enligt AP inga rapporter om att någon omkommit i USA till följd av orkanen. Uppemot sju miljoner människor, varav 6,4 miljoner i Florida, hade uppmanats att söka skydd på annat håll inför Irmas ankomst. I Karibien rapporteras däremot 24 människor ha dödats efter Irmas härjningar. Även på Kuba ställde Irma till med förödelse och kaos, men det är oklart hur många som skadats eller omkommit.

Myndigheterna uppges även förbereda hjälp till Florida Keys som först drabbades av Irma. Den stormflod som orkanen gav upphov till när den passerade ögruppen uppges ha varit hela tre meter hög. Som jämförelse kan nämnas att den högsta punkten på huvudön Key West endast ligger fem meter över havet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag