Förskola riskerar vite – ingen av personalen i småbarnsgruppen kan svenska

Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Torsdag 31 maj 2018 2018-05-31
E-post 3168

NORRKÖPING På Missansia förskola i Norrköping kan ingen av personalen i småbarnsgruppen svenska. Om det inte ändras före den 20 augusti kan kommunens utbildningsnämnd utdöma vite.

När kommunen gjorde tillsynsbesök på den fristående förskolan framkom det att ingen av personalen i småbarnsgruppen kunde svenska, och ingen var legitimerad förskollärare. Utbildningsnämnden har gett förskolan till den 20 augusti att rätta till problemen, rapporterar Norrköpings Tidningar.

– Om förskolan inte vidtar några åtgärder alls får vi ta upp det som ett ärende i nämnden igen och vi har möjlighet att utdöma vite, säger Olle Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Inte heller förskolechefen Mona Blommaberg har relevant svensk utbildning. Hon har dock en pedagogikexamen från Egypten och håller på att avsluta en förskollärarutbildning på Södertörns högskola. Hon avböjer att kommentera hur skolan tänker agera efter kraven från utbildningsnämnden.

Enligt skollagen ska barn ha möjlighet att lära sig det svenska språket. På Missansia förskola har alla 25 inskrivna barn utom ett dock vårdnadshavare med ett annat modersmål än svenska. Det gör att skolan är det enda stället där de kan utveckla sin svenska.

– Förskolan ska bedrivas på svenska, det är extra viktigt när de talar sitt modersmål hemma. Grunden är att vi måste garantera barns rätt till en bra förskola, säger Olle Johansson till Norrköpings Tidningar.

UPPDATERING 31/5 kl 20.14: Texten har redigerats så att det framgår att avsaknaden av svensktalande personal gäller småbarnsgruppen, inte hela förskolan, vilket felaktigt påstods i en tidigare version.

Läs även: Kvinnlig lärare: Hade inte varit kris i förskolan om män dominerade

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag