Forsmark vill leverera mer el

Vattenfalls kärnkraftverk i Forsmark. Foto: Hans Blomberg / vattenfall.se
  • Fredag 15 jul 2022 2022-07-15
E-post

Forsmarks kraftgrupp önskar nu att få öka effekten på Forsmark 1. Får man grönt ljus för den höjning man ansökt om skulle det motsvara den årliga elförbrukningen för 50 000 villor, rapporterar SVT.

Redan till hösten är förhoppningen att alla förhandlingar är klara och tillstånd har givits så att man kan höja effektuttaget från reaktorn med 100 megawatt 2022 och 2023.

– De senaste tio åren har vi moderniserat anläggningen för att den ska hålla fram till det planerade produktionsstoppet 2041. I samband med det har vi även planerat för att höja effektuttaget, säger Johan Börjesson, vice vd på Forsmarks kraftgrupp, till SVT.

Hädanefter kommer man att gå in i en tillståndsprocess med Strålsäkerhetsmyndigheten och Svenska kraftnät. Den 8 oktober är förhoppningen att allt ska vara i hamn och effektökningen kan påbörjas.

Börjesson vill på grund av den svåra omvärldssituationen inte spekulera i om effekthöjningen kommer ha någon påverkan på elpriset.

Läs även: Finska elpriser sjunker efter att nytt kärnkraftverk startat

Läs även: Nedlagd kärnkraft inte kopplad till MP-politik enligt Bolund – går emot tidigare språkrör

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag