Försvarade Muslimska Brödraskapet i SVT – Nu bluffar LUF om den egna medlemmen

Horayn Shahwaz deltar i SVT Debatt. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Fredag 20 feb 2015 2015-02-20
E-post 974

GÖTEBORG Nu försöker förbundsordföranden i LUF, Linda Nordlund, bluffa om den egna medlemmen Horayn Shahwaz.  – Islamismen har ju, som känt är, många demokratiska rörelser i sig, förklarade Shahwaz från Liberala Ungdomsförbundet i SVT Debatt.

Torsdagens SVT Debatt kom att handla om terrorstaten IS och svenska ungdomar som åker till Syrien för att delta i väpnade strider. En tjej som heter Horayn Shahwaz var inbjuden för att representera Liberala Ungdomsförbundet och när hon debatterade tog hon bland annat muslimska brödraskapet i försvar.

– Islamismen har ju, som känt är, många demokratiska rörelser i sig. I Egypten har du muslimska brödraskapet som tog sig till makten, som röstades fram av folket, men blev omkullkastad av militären.

Muslimska brödraskapet betraktas av en rad länder som en terrororganisation och i Egypten har organisationen förbjudits av en domstol sedan 2013.

Försöker distansera sig från sin egen medlem

På twitter försöker förbundsordförande Linda Nordlund ge sken av att SVT Debatt gjort något fel som bjudit in Horayn Shahwaz för att representera förbundet. Nordlund menar att hon aldrig sett Shahwaz innan och Niklas Svensson på tidningen Expressen förminskar tjejen till en ”privatperson”.

Men Nyheter Idag kan berätta att Horayn Shahwaz i allra högsta grad representerar Liberala Ungdomsförbundet. På LUF:s hemsida anges Shahwaz som vice distriktsordförande för LUF Västmanland. Men det stannar inte där, hon var till och med på Folkpartiets riksdagslista i senaste valet, hösten 2014.

En som gick på Linda Nordlunds bluffande om att Horayn Shahwaz inte skulle representera Liberala Ungdomsförbundet, eller Folkpartiet för den delen, är Sara Skyttedal från Kristdemokraternas Ungdomsförbund. Det var främst mellan Skyttedal och Shahwaz som debatten om demokrati och islamism var som hetast.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag