Försvarets senaste drag: Gratis mensskydd till värnpliktiga

Foto: Pixabay
  • Måndag 25 jan 2021 2021-01-25
E-post 348

SVERIGE Svenska Försvarsmakten fortsätter sin satsning på inkludering. Nu ska alla värnpliktiga kvinnor erbjudas gratis mensskydd, rapporterar Ekot.

Gratis mensskydd är en av ett 40-tal åtgärder i ett projekt som ska göra Försvarsmakten mer anpassad för kvinnor. Katarina Randers, befäl vid livgardet, var den som kläckte idén.

– Det började med att vi fick frågan: Om du var general för en dag, vad skulle du köpa in? Menstrosa. Det finns inte i Försvarsmakten. Det skulle kunna vara någonting som faktiskt skulle kunna hjälpa kvinnor, säger hon till Ekot.

Försvarsmakten har som mål att anställa fler kvinnor, och år 2025 är tanken att värnplikten ska bestå av 30 procent kvinnor.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) hyllar försvarets satsning på mensskydd:

– Jag tycker att det här är ett oerhört positivt beslut som Försvarsmakten tar. Jag tänker att det här underlättar förstås för värnpliktiga och anställda som menstruerar. Sedan skickar det här beslutet också en väldigt tydlig signal att kvinnor utgör en självklar del av Försvarsmakten.

Läs även: Försvarets nya kampanj: Våra olikheter är vår styrka

Läs även: Vaginor och bondage blir konst utanför Skatteverkets kontor

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag