”Försvarsmakten ser ju inte det här som ett politiskt ställningstagande på något sätt”

Överbefälhavare Micael Bydén på Pride. Foto: Jopparn (CC BY-SA 4.0)
  • Fredag 31 jul 2020 2020-07-31
E-post 1254

STOCKHOLM Årets Pridefestival i Stockholm hålls digitalt under fredagen och helgen på grund av coronapandemin. Inför evenemanget har överbefälhavaren Micael Bydén gjort ett uttalande om varför Försvarsmakten deltar, och myndigheten bedyrar att det inte handlar om att ta politisk ställning. Samtidigt har Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling varit portade från festivalen tidigare år.

I ett uttalande på Försvarsmaktens hemsida och Facebooksida förklarar överbefälhavaren Micael Bydén varför han tycker det är viktigt att myndigheten deltar i Pride:

– Vårt deltagande i Pride är ett aktivt ställningstagande för människors lika värde och en naturlig del av ansvaret som arbetsgivare för våra medarbetare och frivilliga. Försvarsmakten står helt enkelt trygg i sin värdegrund och alla som har vilja och förmåga att bidra till försvaret ska känna sig välkomna. Genom att delta i Pride vill Försvarsmakten visa sin tolerans för människors olikheter i det land vi ska försvara. Därför är vi en del av Pride.

I kommentarerna på Försvarsmaktens Facebooksida ifrågasätter flera personer varför myndigheten deltar i ett så politiskt laddat evenemang.

”Att delta i Pride innebär inte att ta politisk ställning utan det handlar om att stå upp för alla människors lika värde och allas rätt att leva sitt liv på det sätt som de själva väljer”, lyder ett av svaren från Försvarsmakten.

Stockholm Pride har dock tagit politisk ställning. Tidigare år har Stockholm Pride portat Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling från medverkan i festivalen. Detta med hänvisning till att partierna inte står bakom Prides värdegrund.

När en partiledardebatt hölls under Stockholm Pride 2018 var Jimmie Åkesson den enda partiledaren från ett riksdagsparti som inte bjöds in. I stället ersattes han av en plastelefant. När partiledarna fick frågan om SD är ett homofobiskt parti viftade samtliga jakande med Prideflaggor.

Läs mer: Så mobbas SD av Stockholm Pride: ”Elefanten i rummet är givetvis Jimmie Åkesson”

Å andra sidan har SD inte visat något stort intresse av att delta i festivalen på senare år. Medborgerlig Samling ville däremot delta som utställare på Pride 2018 men fick då nobben.

Nyheter Idag sökte Stockholm Pride på torsdagen med frågan om partierna är portade även i år. Ännu har vi inte fått något svar.

Nyheter Idag har även bett om en kommentar från Micael Bydén om varför man vill delta i Pride trots att vissa partier stängs ute. Vi får svaret att han inte är tillgänglig under veckan, men att pressekreteraren Therese Fagerstedt kan kommentera i stället.

– Det där är ju beslut som får stå för Stockholm Pride. Det kan ju inte vi lägga oss i. Försvarsmakten ser ju inte det här som ett politiskt ställningstagande på något sätt. För oss handlar det om att visa att vi är en inkluderande organisation. Vi har olikheter och mångfald och vi ser det som en styrka. Det är också viktigt för oss att visa att alla med ett engagemang i Försvarsmakten har rätt och möjlighet att arbeta i en miljö där var och en respekteras för sin kompetens och kunskap och där ingen blir särbehandlad utifrån stereotypa uppfattningar. Det är det som är viktigt för Försvarsmakten att signalera när vi deltar i Prideveckan, säger hon.

Läs även: Hammaren och skäran i Pridetåget

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag