Fortifikationsverket lämnar inte ut skyddsobjekts-ritningar till Nyheter Idag – trots att de lämnats ut till Kina

Montage. Foto: Satellitbild/Eric B
Montage. Foto: Satellitbild/Eric B
  • Torsdag 7 sep 2017 2017-09-07
E-post 319

SVERIGE Fortifikationsverket kommer inte lämna ut de ritningar över militära skyddsobjekt till Nyheter Idag som tidigare lämnats ut till Kina. Det meddelar myndigheten idag.

”När det gäller din förfrågan om att ta del av ritningar i den form de skickades till Kina eller kom åter därifrån, så lämnar vi avslag på denna begäran”, skriver myndighetens pressekreterare Johan Danielson i ett mejl till Nyheter Idag som fortsätter:

”Dessa ritningar är arbetshandlingar/ mellanprodukter i arbetet med digitalisering av ritningar. Arbetshandlingar/ mellanprodukter är inte allmänna handlingar. De begärda handlingarna kommer därför inte att lämnas ut”.

Nyheter Idag avslöjade 20 augusti att ritningar över 2 400 militära fastigheter lämnats till utlandet via underleverantören ”Åkej AB” i Skåne. Det skånska företaget hade fått i uppdrag att digitalisera ritningarna, något de lät en underleverantör i Kina göra. Totalt handlar det om över två miljoner kvadratmeter fastigheter.

Samtliga orter där Försvarsmakten har flygflottiljer, flottbaser eller andra militärförläggningar ingår i ritningsunderlaget, förutom högkvarteret och kavallerikasern på Gärdet i Stockholm.

Bara timmar efter avslöjandet erkände Fortifikationsverket i ett pressmeddelande att ritningar på skyddsobjekt lämnats ut till Kina.

”Huvuddelen av vårt fastighetsbestånd såväl öppet som slutet är eller ligger inom ett skyddsobjekt. Till exempel är ett vanligt kasernområde ett skyddsobjekt. Skyddsobjekt styr inte om det är öppen eller hemlig information. En bedömning om det är hemlig information har gjorts utifrån varje byggnads sekretessperspektiv oavsett om den ligger inom ett skyddsobjekt eller inte”, skrev myndigheten då. Samtidigt hävdade man att ”inga uppgifter som har att göra med försvarssekretess har lämnats ut”.

Därför begärde Nyheter Idag ut ritningarna från Fortifikationsverket varpå myndighetens chefsjurist Lennart Kjellin svarade att en sekretessgranskning först skulle göras av ritningarna. Förklaringen var att de ”kompletterats med ytterligare information”.

När Nyheter Idag följde upp med en begäran om att få ta del av ritningarna i det skick de skickats till Kina dröjde det två veckor innan myndigheten till slut svarade. Idag på eftermiddagen kom alltså beslutet via mejl till Nyheter Idag.

Beskedet är att Fortifikationsverket lämnar ut ritningar över skyddsobjekt till Kina, men inte till Nyheter Idag. Nyheter Idag har överklagat beslutet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag