Förtroenderas för Magdalena Andersson – Åkesson ökar rejält

Bild: Nyheter Idag/Pressbild Socialdemokraterna
  • Fredag 24 nov 2023 2023-11-24
E-post 0

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) tappar 5 procentenheter i den senaste förtroendemätningen från Expressen/Verian. Andersson har nu förtroende hos 48 procent av svenskarna, en rejäl nedgång sedan hennes toppnoteringar i mätningen på 62 procent i mars och juni 2022. 

– Ganska länge hade Magdalena Andersson siffror som påminde om förtroendet för Fredrik Reinfeldt och Göran Persson. Även om hon fortfarande har klart högst förtroende av partiledarna så sticker det här ut som en signifikant nedgång, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian, till Expressen.

Även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar tappar 5 procentheter sedan den förra mätningen i september. Sedan dess har den senaste kriget mellan Israel och Hamas brutit ut, och den svenska debatten präglats av Mellanöstern-frågan, vilket både Andersson och Dadgostar ser ut att ha förlorat på med tapp som är statistiskt signifikanta.

Läs även: ”Anklagar du Jamal Hamas för att vara en terrorromantiker?”

Den stora vinnaren i mätningen är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som ökar med 4 procentenheter, även det en statistiskt signifikant förändring.

Då Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tappar 3 procentenheter hamnar Åkesson och Kristersson lika med ett förtroende på 30 procent var, vilket är ”en av de högsta nivåerna som Jimmie Åkesson har haft” enligt Per Söderpalm.

– Vi har en agenda just nu med mycket oro i världen, gängkriminalitet och lågkonjunktur. I den kontexten går både SD och Jimmie Åkesson bra, säger han till Expressen.

I mätningen debuterar även Miljöpartiets nya språkrör Daniel Helldén, som kommer sist i ligan med ett förtroende på 3 procent.

– Det är inte konstigt att man kommer in på låga nivåer i början, när allmänheten har liten kännedom och inte kan ta ställning. Daniel Helldén behöver bli mer känd innan vi kan dra några större slutsatser av resultatet, säger Per Söderpalm.

Expressen/Verians förtroendemätning i november

Andelen väljare som har ganska eller mycket stort förtroende för partiledarna. Förändring sedan september 2023 inom parentes. 1 115 personer mellan 18 och 79 år intervjuade mellan 20 och 22 november. * = statistiskt signifikant förändring

1. Magdalena Andersson: 48 procent (-5)*

2. Ulf Kristersson: 30 procent (-3)

3. Jimmie Åkesson: 30 procent (+4)*

4. Ebba Busch: 20 procent (+1)

5. Nooshi Dadgostar: 19 procent (-5)*

6. Johan Pehrson: 11 procent (-2)

7. Märta Stenevi: 11 procent (-2)

8. Muharrem Demirok: 4 procent (0)

9. Daniel Helldén: 3 procent (ny)

Läs även: SD får högst förtroende om invandring och kriminalpolitik i ny mätning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag