Förtroendet faller för Löfven – Busch Thor och Åkesson i topp

Bild: Nyheter Idag
  • Tisdag 3 Dec 2019 2019-12-03
E-post 563

Väljarnas förtroende för statsminister Stefan Löfven sjunker kraftigt, samtidigt som förtroendet för de konservativa partiledarna ökar enligt en förtroendemätning från Expressen/Sifo. Störst förtroende har väljarna för Ebba Busch Thor, följd av Jimmie Åkesson.

En ny förtroendemätning från Expressen/Sifo visar att väljarnas förtroende för statsminister Stefan Löfven sjunker kraftigt.

I mätningen anger endast 26 procent av väljarna att de har förtroende för landets statsminister, vilket är 6 procentenheter mindre än den förra mätningen.

– Det är en tydlig och stor nedgång och det är uppenbart att det är något som hänt, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Expressen.

Sjörén noterar att det sjunkande förtroendet för Löfven ”sticker ut”, och att den även kommer ” i efterdyningarna av den debatt vi sett under hösten om kriminaliteten och gängvåldet”, samtidigt som regeringen fått kritik från bland annat LO för politiken man för i enighet med Januariavtalet.

Det sjunkande förtroendet för Löfven följer även på en hårt kritiserad intervju i Agenda, där Löfven bland annat sade att det inte finns något samband mellan migration och kriminalitet.

Läs även: Löfven i Agenda: Gängvåldet skulle vara likadant utan invandringen

Den låga siffran gör att Löfven hamnar på en delad femteplats med Annie Lööf bland partiledarna, en mycket dålig siffra för en statsminister som leder ett parti som fortfarande är landets största enligt de flesta mätningar.

Löfvens 26 procent kan jämföras med president Donald Trump som enligt RPC har en approval rate på 43,4 procent, samtidigt som Trump hotas av riksrätt.

År 2002 fick Göran Persson, som är Löfvens närmaste föregångare som socialdemokratisk statsminister,  61 procent i en förtroendemätning från Aftonbladet/Sifo. Det var den högsta förtroendesiffra som hade uppmätts sedan Aftonbladet/Sifo började mäta i mars 1995.

Busch Thor i topp med Åkesson på silverplats

Högst förtroende från väljarna i Expressen/Sifos mätning i december får KD:s partiledare Ebba Busch Thor som hela 36 procent av de tillfrågade har förtroende för, alltså 10 procentenheter mer än statsministern.

På andra plats kommer Jimmie Åkesson med 32 procent, följd av Kristersson på bronsplats med 29 procent. Det betyder att den konservativa oppositionen ligger i topp vad det gäller väljarnas förtroende.

Men även Jonas Sjöstedt, som inte ingår i Januariavtalets regeringsunderlag, har med 27 procent ett högre förtroende hos väljarna än statsministern.

Det innebär att ledarna för samtliga partier som ingår i regeringsunderlaget hamnar i förtroendeligans botten.

Lägst är förtroendet för MP:s språkrör Per Bolund, som främst varit synlig i media när han försvarat den kommande skatten på platspåsar i butik, en skatt som genomdrevs i Januariavtalet av L.

Bolund får bara 7 procent i mätningen och hamnar därmed på en jumboplats, strax efter partikollegan Isabella Lövin som får 10 procent.

Inte heller L:s nya partiledare Nyamko Sabuni lyfter i mätningen, utan stannar kvar på 11 procent, samma siffra som förra mätningen.

Expressen/Sifos förtroendemätning för partiledarna

Den tidigare mätningens siffra inom parentes

Ebba Busch Thor, KD, 36 (35)

Jimmie Åkesson, SD, 32 (30)

Ulf Kristersson, M, 29 (27)

Jonas Sjöstedt, V, 27 (29)

Stefan Löfven, S, 26 (32)

Annie Lööf, C, 26 (27)

Nyamko Sabuni, L, 11 (11)

Isabella Lövin, MP, 10 (11)

Per Bolund, MP, 7 (7)

Källa: Expressen/Sifo

Lyssna även på: Högröd sossefärg i ansiktet – Jan-Emanuel ser Löfven i Agenda och skäms

Läs även: SCB: SD störst i Skåne och Blekinge – 29,1 procent

Läs även: Nytt SD-rekord i Sentio – konservativa blocket får 191 mandat när L kollapsar

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag