Fortsatt medvind i opinionen för S

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 23 apr 2020 2020-04-23
E-post

SVERIGE Socialdemokraterna ökar rejält i SVT/Novus senaste opinionsmätning medan Sverigedemokraterna minskar. Men regeringspartiets framgångar kan vända när krisen har lagt sig, säger en statsvetare.

I den nya mätningen, gjord mellan 30 mars och 19 april, ökar S med 4,8 procentenheter från föregående mätning till 30,4 procent. Den andra stora förändringen berör SD som minskar med 2,3 procentenheter till 19,7 procent.

Avståndet mellan partierna ligger därmed på drygt 10 procent. För bara några månader sedan var de jämnstora – i en del mätningar var SD större.

SVT/Novus

S 30,4 (+4,8)
SD 19,7 (-2,3)
M 18,7 (+0,7)
V 9,5 (-0,3)
C 7,7 (-0,4)
KD 6,1 (-0,4)
MP 3,8 (-0,7)
L 2,8 (-1,0)
Annat 1,3 (-0,4)

Torbjörn Sjöström, vd på Novus, menar att förklaringen till S uppgång stavas coronakrisen.

– De vinner under den här perioden därför att det finns ett högt förtroende för myndigheter och det upplevs som att sjukdomen på något sätt är under kontroll, säger han till SVT.

Han får medhåll av statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson, som ser att S gynnas av att frågor om ekonomi, välfärd och sysselsättning hamnar högt på dagordningen.

– Vi vet från väldigt många kriser i historien, vad gäller krig, invasioner och andra typer av akuta kriser, att sittande regering brukar få en uppgång i opinionen.

Ekengren Oscarsson flaggar dock för att utvecklingen kan vända när krisen är över.

– Man kommer att minutiöst gå igenom hanteringen av coronakrisen, det är inte självklart att regeringen kommer väl ut ur en sån granskning.

Läs även: Åkesson: ”Här gömmer sig regeringen bakom myndigheter”

Vi behöver ditt stöd

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen? Nyheter Idag får inte presstöd, i stället är det frivilligt att stödja oss. Vi hoppas att du tycker att det är värt det.

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag