Fortsatt sjunkande förtroende för Andersson (S)

Magdalena Andersson talar på Almedalen 2023. Bild: News Oresund/CC BY 2.0
  • Måndag 5 feb 2024 2024-02-05
E-post 0

Förtroendet för oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) sjunker i den tredje förtroendemätningen från DN/Ipsos i rad.

Andelen väljare som har stort eller mycket stort förtroende för Andersson sjunker med 4 procentenheter, från 51 procent till 47.

För första gången sedan november 2021, då hon tillträdde som statsminister, är det färre som har stort än litet (48 procent) förtroende för Andersson.

Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring menar att en faktor bakom nedgången är att Andersson gått från statsminister till oppositionspolitiker, en förändring som till sist börjar ge effekt.

– Som statsminister får man hela tiden uttala sig i medierna och synas på den stora scenen med världsledare. Så är det inte när man är i opposition. Lite av strålglansen kring personen försvinner när man tar det steget, säger han.

Anderssons nedgång i förtroende sammanfaller med en nedgång för Socialdemokraterna i opinionen, samtidigt som det opinionsmässiga läget ljusnar för det blågula regeringsblocket.

De blågula partiledarna gör emellertid inte någon större framryckningar i mätningen. Förtroendet för Jimmie Åkesson (SD) ökar med en procentenhet till 28 procent. Förtroendet för statsminister Ulf Kristersson (M) förtroende ligger kvar på 32 procent, liksom för Ebba Busch (KD) på 20 procent och Johan Pehrson (L) på 11 procent.

Bland de rödgröna partiledarna är det fler än Magdalena Andersson som tappar förtroende. Siffran för Nooshi Dadgostar (V) sjunker med 2 procentenheter till 19 procent, medan Märta Stenevi (MP) och Muharrem Demirok (C) tappar 1 procentenhet var till 11 respektive 5 procent.

Demirok delar därmed jumboplatsen med Miljöpartiets nya språkör Daniel Helldén, vars förtroende är 5 procent i hans första mätning, 7 procent lägre än föregångaren Per Bolund fick i sin sista förtroendemätning från DN/Ipsos.

DN/Ipsos förtroendemätning i januari

 1 646 röstberättigade personer har intervjuats under perioden 16-28 januari. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Magdalena Andersson (S) 47 (-4)
Ulf Kristersson (M) 32 (0)
Jimmie Åkesson (SD) 28 (+1)
Ebba Busch (KD) 20 (0)
Nooshi Dadgostar (V) 19 (-2)
Märta Stenevi (MP) 11 (-1)
Johan Pehrson (L) 11 (0)
Daniel Helldén (MP) 5 (-7)*
Muharrem Demirok (C) 5 (-1)

Läs även: Förtroenderas för Andersson (S) – tappar sex procentenheter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag