Förundersökning mot Egyptson läggs ned

Sameh Egyptson. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 20 mar 2024 2024-03-20
E-post 0

Förundersökningen mot Sameh Egyptson uppmärksammade och omdebatterade avhandling om politisk islam har lagts ned, uppger åklagaren Pia Björnsson för TT.

I februari förra året lade forskaren Sameh Egyptson fram avhandlingen ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige” vid Lunds universitet.

I avhandlingen drev Egyptson tesen att Islamiska förbundet utgör en svensk gren av Muslimska brödraskapet, vilket innebär Sverige infiltrerats av politisk islam.

I avhandlingen namngavs flera personer som verksamma i Islamiska förbundet i Sverige eller någon av Islamiska förbundets underorganisationer, vilket ledde till flera anmälningar till Överklagandenämnden för etikprövning (Önep).

Önep åtalsanmälde avhandlingen då man ansåg att Egyptson hanterat känsliga personuppgifter utan etikprövningstillstånd, och i februari inledde åklagare Pia Björnsson en förundersökning om Egypstons avhandling för att utreda om Egyptson hade tillstånd att bedriva forskningen.

– Jag anser att jag forskat inom ramen för akademisk frihet. Det här är ett försök att avskräcka forskare från att arbeta med viktiga samhällsfrågor, sade Egyptson till Dagens Nyheter när utredningen inleddes.

Men nu läggs alltså utredningen ned. ”Det var väntat, eftersom jag påbörjade min avhandling innan lagen (2003:460) om etikprövning ens existerade, något som mina kritiker inte brydde sig om när de anmälde mig” skriver Egypston i ett inlägg på plattformen X.

”Min förhoppning är nu att etikprovningslagen omarbetas så att forskare ska känna sig fria, att utan rädsla kunna välja kontroversiella och omdebatterade ämnen, och att det ska bli möjligt att forska om offentliga personer i ledande ställning utifrån offentliga källor och deras egna offentliga uttalanden, utan att detta ska bedömas som ’känsliga personuppgifter’ och förbjudna att forska om” skriver Egyptson vidare.

Läs även: Avhandling om Muslimska brödraskapet utreds av åklagare

Läs även: Egyptson: Så länge det finns identitetspolitik kommer islamister ha inflytande

Läs även: Egyptson höll föreläsning i riksdagen – inga rödgröna politiker på plats

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag