Förundersökningen visar att åklagaren ljög om Tommie Lindh

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll samt privat
  • Onsdag 30 sep 2020 2020-09-30
E-post 9737

Den våldtagna tjejen tvingades ge Abubaker oralsex inne på toaletten samtidigt som Tommie Lind bokstavligen ligger bredvid på golvet och förblöder efter ett knivhugg som träffat hjärtat, enligt Abubaker själv som erkänner. Ändå påstod åklagare Stina Sjöqvist till SVT Nyheter att mordet och våldtäkterna är ”skilda i tid och rum”. Vidare påstod Sjökvist för Nyheter Idag att mordet inte har koppling till att Lindh försökt stoppa en våldtäkt eller sexuellt ofredande – även det en osanning som avslöjas genom förundersökningsprotokollet.
– Jag har fullt förtroende för Stina Sjöqvist, säger hennes chef Daniel Brodén.

Åklagare Stina Sjöqvist påstod att Tommie Lindh aldrig försökt avbryta en våldtäkt eller ett sexuellt ofredande. ”Det finns inga sådana uppgifter”, förklarade Sjöqvist till Nyheter Idag. Men förundersökningen visar att Sjöqvist måste ha ljugit om de uppgifterna.

Redan i det första förhöret med den våldtagna tjejen berättar hon uttryckligen att gärningsmannen Mohamad Abubaker hotat henne med just våldtäkt. Detta samtidigt som han höll i en kniv.

– Om du inte ställer dig upp kommer jag våldta dig, ska Abubaker ha sagt enligt förhöret med den våldtagna tjejen.

Trots flera försök att förmå Abubaker att lämna lägenheten är han kvar. Exempelvis har en vän till tjejen kommit till lägenheten och försökt få Abubaker att lämna platsen, men misslyckas. Han blir själv lindrigt knivhuggen. Tjejen väcker sedan Tommie Lindh och förklarar situationen, samt ringer till polisen.

Tommie Lindh pratar själv med polisen och berättar ”vad Abubaker hade gjort mot” tjejen. Sedan går både Tommie Lindh och tjejen in på en toalett för att ”kunna prata ostört med polisen, men de glömde låsa dörren”.

”Tommie försökte fördriva tiden, tills polisen kom och började borsta tänderna i badrummet. När han precis var klar tog Abubaker fram kniven”. Tjejen uppger vidare i förhöret ”att det gick snabbt” när Tommie Lindh knivhöggs. Därefter hotar Abubaker att samma sak ska hända med tjejen om hon inte gör som han säger, varpå hon sedan våldtas oralt inne på toaletten samtidigt som Tommie Lindh ligger bredvid och förblöder.

Abubaker berättar själv i senare förhör att Lindh ligger bredvid på ”marken” med fötterna mot handfatet. Själv håller han i en kniv när han trycker in sitt könsorgan i munnen på tjejen som då sitter på själva toaletten.

Åklagare måste känt till att Tommie Lindh skyddade tjejen från Abubaker

Det första förhöret med tjejen, där det framkommer att både våldtäktshot förekommit samt att Tommie Lindh väcktes och sedan försökte hjälpa den utsatta tjejen, ägde rum bara någon timme efter Lindh knivhöggs. Det är först nio dagar senare som Nyheter Idag ringer till åklagare Stina Sjöqvist och ställer frågor om mordet på Lindh.

Hon har då haft över en vecka på sig att läsa det första förhöret. Dessutom förhörs tjejen en gång till dagen efter, och nu mer detaljerat om vad som hänt.

– Det finns inga sådana uppgifter om att Tommie stoppat en våldtäkt och därför blir mördad. Det finns inga sådana uppgifter, underströk Sjöqvist för Nyheter Idag.

Nyheter Idag ställer då följdfrågan om det är så att Tommie kan ha stoppat ett ”försök till våldtäkt” eller ett ”ofredande” eller något sådant.

– Inte i den händelse där han blir mördad, svarar då Sjöqvist.

Till SVT Nyheter förklarade Sjöqvist även att våldtäkterna och mordet var skilda i ”tid och rum”. Denna uppgift är också falsk då mordet och den ena våldtäkten ägde rum på samma toalett. Den orala våldtäkten, enligt gärningsmannens egen berättelse, ägde rum direkt efter att Tommie knivhöggs – det vill säga nära i tid och i samma rum.

Kan finnas politiska motiv till åklagarens lögner

Mordet på Tommie Lindh kom att uppmärksammas av flera alternativa medier men även av nationalsocialistiska Nordfront. Det hölls även demonstrationer till minne av Tommie Lindh och händelsen fick en stor politisk laddning, synnerligen uppgiften om att Tommie Lindh försökt rädda en tjej från en våldtäktsman och på grund av detta då blivit mördad.

När Stina Sjöqvist intervjuas av SVT Nyheter får hon frågan varför hon vill gå ut med uppgiften att Tommie Lindh aldrig försökte avstyra en våldtäkt.

– Anledningen till att jag kommenterar det är för att det har spekulerats en del i det. Från olika håll.

SVT: Varför då?

– Jag tycker det är onödigt att det används på det viset. Det är tillräckligt för familj och andra med det som är. Man behöver inte hetsa upp stämningen, det är tragiskt ändå.

Åklagarens version kom snabbt att användas politiskt av Aftonbladets krönikör Oisin Cantwell. När Nyheter Idag berättade att Tommie Lindh försökt avstyra en våldtäkt byggde detta på uppgifter från den våldtagna tjejen själv.

Cantwell påstod att mordet är ”en berättelse om skillnaden på journalistik som tar ansvar och främlingsfientliga skräpsajter”. I samma förundersökning berättar även Tommie Lindhs mamma och hennes man att de fått flera samtal från tidningar som ”antytt att Tommie var rasist”. Ångermanlands tidning ska ha kontaktat dem bland annat med anledning av att Nordiska Motståndsrörelsen skulle anordna torgmöte, men fått svaret att ”inte dra in Tommie i det”.

Chefsåklagaren: Har fullt förtroende för Stina Sjöqvist

Nyheter Idag har försökt nå Stina Sjöqvist för en kommentar, utan resultat. När vi ringer till hennes chef Daniel Brodén förklarar vi att Sjöqvists uppgifter i media motsägs av förundersökningen.

– Jag har fullt förtroende för Stina Sjöqvist och utgår ifrån att hon har försökt göra sitt bästa för att svara på mediers frågor.

På en fråga om hon kan ha känt press med anledning av de högerextrema demonstrationerna upprepar Brodén att han har förtroende för Sjöqvist. Nyheter Idag påtalar då att vi har inspelade samtal med Sjöqvist där hennes berättelse går emot vad som framkommer i förundersökningen på avgörande punkter. Vi frågar honom hur vi ska tolka en sådan sak?

– Det får du nog tolka själv som du vill, det tänker inte jag tolka åt dig.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag