Förvaltningsrätten kör över Borås kommun – Islamiska skolan får öppna

Foto: Flickr och Faksimil Twitter.
  • Fredag 9 jun 2017 2017-06-09
E-post 4396

BORÅS Koranrecitation och fördjupad islamlära vill rektor Abdirizak Waberi implementera på en skola i Borås. Kommunen vill inte det, de befarar att skolans etablering kommer leda till ökad segregation och ha negativa ekonomiska följder. Trots Borås kommuns försök att stoppa etableringen av muslimska friskolan Römosseskolan har förvaltningsrätten dömt att den ska öppnas. 

Trots försök från Borås kommun att stoppa etableringen av den muslimska friskolan Römosseskolan har förvaltningsrätten dömt att den ska öppnas. Det rapporterar Borås Tidning.

Skolinspektionen slog fast att Römosseskolan skulle få etablera sig i Borås redan 2016 något Borås kommun motsatte sig, varpå kommunen överklagade beslutet.

Kommunen oroar sig för att muslimska friskolan kommer leda till högre grad av segregering bland Borås barn och ungdomar och motverka kommunens arbete för ett integrerat samhälle.

Kommunen menar också att skolan kommer ge långsiktigt negativa, ekonomiska följder.

Skolinspektionen ansåg att Borås kommuns överklagan skulle avslås.

Det Borås kommun varnar för innebär, enligt rätten, inte några negativa följder för elever sett till lagens utformning.

Islamiska Skolan i Göteborg, som ansökte om tillståndet om att få öppna Römosseskolan i Borås, tror inte att dess etablering kommer leda till ökad segregation.

På sin hemsida berättar Römosseskolan om sin verksamhet. Där står det att de har Islams läror som grundläggande princip och att eleverna undervisas i Islam i form av koranrecitation och fördjupad islamlära. All mat är halal och eleverna erbjuds även möjligheten att be fem gånger om dagen.

Samtliga elever får även lära sig klassisk arabiska som extraspråk.

Skolan rektor är Abdirizak Waberi, före detta riksdagsledamot för Moderaterna och ordförande för Islamiska förbundet i Sverige (IFiS) och vice president för Federations of Islamic Organisations in Europe (FIOE).

Såväl IFiS som FIOE pekas, i en studie utförd på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut som organisationer tillhörande islamistiska Muslimska brödraskapet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag