Fotografiska höjer entréavgiften: ”Det är bättre att männen betalar mer än vad man ska betala”

Foto: Faksimil Facebook.
  • Onsdag 8 mar 2017 2017-03-08
E-post 315

STOCKHOLM Fotografiska Museet i Stockholm höjer entréavgiften med 13 procent för män under Internationella Kvinnodagen. Enligt Marknadschefen Karl Skoog är billigare entréavgifter för kvinnor, snarare än dyrare för män, fel väg att gå. – Det är ju som att förminska kvinnan ytterligare, att man ska ge det billigare till dem. Det är bättre att männen betalar mer än vad man ska betala.

Fotografiska Museet i Stockholm höjer under onsdagen 8 mars, Internationella Kvinnodagen, entréavgiften med 13 procent för män. Entréavgiften blir därför 130 kronor för kvinnor och 147 kronor för män som då får betala 17 kronor mer än kvinnorna. I ett Facebookinlägg skriver Fotografiska att 13 procent är den löneskillnad som fortfarande råder mellan män och kvinnor i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. Genom att göra så hoppas fotografiska bidra till en diskussion om frågan. Biljettintäkterna kommer de skänka till rättviseförmedlingen.

Nyheter Idag ringde upp Karl Skoog, marknadschef på Fotografiska Museet för att veta mer om kampanjen, eller som Karl Skoog vill kalla det, uppropet!

– Det är ju för att påvisa Internationella Kvinnodagen och uppmärksamma den.

Hur gör ni med människor som inte vill definiera sig som varken sig man eller kvinna?

– Då får de välja hur de vill betala. Det är upp till dem, så vi gör ingen skillnad så. Vi gör det också för att belysas allas lika värde.

Jag såg någon kommentar där i kommentarsfältet, varför sänker ni inte entréavgiften för kvinnor istället? Är det något ni tänkt på?

– Ja, det är ju som att förminska kvinnan ytterligare känner jag, att man ska ge det billigare till dem. Det är bättre att männen betalar mer än vad man ska betala.

Fotografiska museet gjorde i sitt senaste bokslut, det som redovisats för 2015, en vinst på 3 miljoner kronor. För ett år sedan upprättade Fotografiska en anmälan, mot fri entré på statliga museer, till konkurrensverket.

”Jan Broman uppger för Dagens Nyheter att konkurrenssituationen är svår och att besöksintäkterna är en väldigt viktig del av verksamheten”, skriver fotografiska i sitt pressmeddelande från 17 mars 2016.

Även om Fotografiska under 8 mars bestämt sig för att höja entréavgiften för män menar marknadschef Karl Skoog att det inte handlar om entréavgiften.

Ni har tidigare ställt er negativa till fri entréavgift på statliga museum?

– Det här handlar inte om entréavgiften. Det handlar om ojämlikheter gällande hur mycket män och kvinnor tjänar i samhället.

Reformen om fri entré på statliga museum var tänkt att gynna dem med lägst inkomster, varav majoriteten av låginkomsttagarna i Sverige är just kvinnor.

Okej, ni har inte funderat på om ni skulle ha fri entréavgift för kvinnor idag?

– Nej, men nu höjde vi priset för män och vi är superglada att vi kommit dit vi kommit och att debatten är igång. Men som vi skriver så är det för att bidra till att samtal och diskussioner startas. Det är det vi vill.

Har ni några planer på liknande kampanjer gällande andra orättvisor i samhället?

–  Det kan jag inte kommentera. Vi är världens mest öppna museum, vi är för dialog och inklusion.

Har ni planer på att höja entréavgiften för Politiker? Riksdagspolitiker tjänar 63 800 kronor i månaden.

– Jag säger så här, det är ett intressant uppslag du har!

Det kanske skulle kunna bli något alltså?

–  Jag kan inte kommentera det.

Annars då, tillämpar ni individuell lönesättning på Fotografiska?  

– Ja

Hur ser löneskillnaderna ut mellan män och kvinnor anställda hos er?

– Vi har inga löneskillnader.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag