Frankrike förbjuder turkisk fascistorganisation

Gerald Darmanin, inrikesminister i Frankrike Foto: Jacques Paquier CC BY 2.0
  • Tisdag 3 nov 2020 2020-11-03
E-post 1649

Frankrike förbjuder den turkiska fascist-organisationen Grå Vargarna, rapporterar France 24. Beslutet kommer efter att ett minnesmärke i Lyon för folkmordet på armenier klottrats ned med pro-turkiska slogans och uttryck, inklusive ”Grå vargarna” och ”RTE”, vilket antas stå för Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Tidigare har fyra personer skadats i sammandrabbningar mellan armenier och turkiska nationalister i Lyon på grund av den militära konflikten mellan Armenien och Azerbaijan, som stöds av Turkiet.

– För att uttrycka sig milt så handlar det om en synnerligen aggressiv gruppering, sade Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin om Grå Vargarna.

Läs även: Johan Westerholm om uteslutne centerpartisten Yüksel: ”Grå Vargarnas motsvarighet i Sverige skulle vara NMR”

I hemlandet Turkiet betraktas Grå Vargarna som den väpnade grenen till det nationalistiska partiet MHP, som är i allians med president Erdoğans regerande parti AKP.

I april 2016 tvingades Sveriges dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgå efter att det framkommit att han varit på middag med representanter för Grå Vargarna och den islamistiska gruppen  Millî Görüş.

I Frankrike är det sedan 2012 förbjudet i lag att förneka folkmordet på armenier, som begicks av turkiska nationalister år 1915. Förra året gjorde Frankrikes president Emmanuel Macron minnesdagen för det armenska folkmordet, den 24 april, till en nationell fransk minnesdag.

Läs även: Bilkortege för Armenien hindrade trafiken på E4

Läs även: Erdoğan rasar mot karikatyr – Turkiet till attack mot fransk yttrandefrihet

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag