Friades från barnvåldtäkt i romsk rättegång

Bild: Polisen
  • Tisdag 18 jul 2023 2023-07-18
E-post

Den 23-årige man som misstänks för att tillsammans med en 14-årig släkting ha våldtagit en 14-årig flicka i Dalby stenbrott utanför Lund friades från anklagelsen om att haft sex med flickan i en romsk rättegång i Warzawa, vilket Fria Tider var först med att rapportera.

Det var den 22 november förra året som den 14-åriga flickan drogs in i en bil i Staffanstorp. Bilen körde sedan till ett stenbrott i Dalby, där hon blev våldtagen av en 14-årig pojke och hans 23-åriga släkting, en romsk migrant från Polen.

En kort tid efter våldtäkten reser den 23-åriga mannen tillsammans med en 26-årig man, som var närvarande under våldtäkten, till Polen för att delta i romani kris, ett parallellt rättsystem inom den romska kulturen. Som domare agerar en man som 23-åringen i förhör beskriver som ”romska kungen”.

Skälet till rättegången var att 23-åringen misstänktes för att ha varit otrogen mot sin fru genom att våldta flickan. Han friades emellertid i den romska rättegången, där han löpte risken att straffas genom att exempelvis inte få dricka ur samma mugg som andra romer, eller att uteslutas ur den romska gemenskapen.

23-åringen får sedan svära en ed i en kyrka om att han inte haft något samröre med flickan.

– Jag svär helt enkelt att jag hade inget med henne att göra. Sedan uttrycker jag samtidigt att om jag ljuger, då ska Gud straffa mig, säger mannen i förhör. 

Efter att 23-åringen kommit tillbaka till Sverige greps han som misstänkt för våldtäkt den 13 mars i år. Han nekade först till att haft sex med flickan, men ändrade sin version när han fick veta att hans sperma hittats i flickans trosor. Då hävdade han att flickan gått med på att ha sex frivilligt.

Enligt flickan gjorde hon motstånd och var tydlig med att hon inte ville ha sex med männen, men de tvingade henne med våld, bland annat genom att dra henne i håret.

Rättegången mot 23-åringen inleds på torsdag. 14-åringen kan inte åtalas på grund av sin ålder, men åklagaren planerar att föra en så kallad bevistalan mot honom.

– Det är i mångt och mycket som en rättegång, men mot någon som inte är straffmyndig. Det kan utmynna i ett konstaterande i att man gjort sig skyldig eller inte, säger åklagare Sanja Kovacevic till Sydsvenskan.

Läs även: 14-åring gruppvåldtog jämnårig flicka tillsammans med äldre släkting

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag