Friades i hovrätten och flydde landet – nu döms Alimamy Cole till livstid för mord

Bild: Polisen
  • Tisdag 14 feb 2023 2023-02-14
E-post 0

Trots goda bevis friades Alimamy Cole från mord i hovrätten. Nu döms han till livstids fängelse för mord i Högsta domstolen – men har flytt landet till Sierra Leone, rapporterar Expressen.

Alimamy Cole, 25, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för ett mord som begicks i Märsta år 2020. Mordet begicks mitt på dagen framför vittnen, och bevisläget mot Cole var gott: en jacka med blodspår från den mördade mannen hittades i hans hem, liksom tändsatspartiklar från den typ av ammunition som användes vid mordet.

Dessutom fanns dna-spår från Cole på de patronhylsor som hittades på brottsplatsen. Cole hade även tillgång till en elsparkcykel, vilket mördaren använde, befann sig i området vid tiden för mordet, saknade alibi och hade tidsmässigt haft möjlighet att begå brottet.

Trots detta friades Cole i hovrätten, som menade att det ändå fanns en möjlighet att en annan person kunde ha begått mordet. Cole tog tillfället i akt att lämna landet, och åkte via Paris till Sierra Leone, uppger Expressen.

Nu döms Cole i sin frånvaro av Högsta domstolen till livstids fängelse för mordet. Även om Cole håller sig undan menar riksåklagare Petra Lundh att HD-domen är viktig och kommer få stor betydelse vid bedömning av andra mål i framtiden.

– Inte minst vid skjutningar i kriminella miljöer där det ofta saknas vittnen som berättar vad som hänt och där bevisningen därför består av indicier, säger hon i ett uttalande.

Läs även: Dömdes till långa fängelsestraff för gängmord på öppen gata – frias i hovrätten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag