Frihetsextremisten Rand Paul vill till Vita huset

Rand Paul med pappa Ron. Foto: Wikipedia
  • Tisdag 7 apr 2015 2015-04-07
E-post 33

USA Näste amerikan att utannonsera sin presidentkandidatur för det republikanska partiet blev libertarianen Rand Paul. På tisdagen förklarade han för ett fullsatt Galt House att det nu är dags att slå tillbaka mot staten.

På tisdagen utannonserade Kentucky-senatorn Rand Paul sin presidentkandidatur och påbörjade kampanjarbetet inför det amerikanska presidentvalet den 8:e november 2016.

Tillkännagivandet av kandidaturen gör den 52-årige ögonläkaren till det republikanska partiets andra kandidat, näst efter Texas-senatorn Ted Cruz.

Det republikanska partiet, även kallat GOP, är inget enhetligt parti utan fungerar mer som ett politiskt block som utgörs av olika amerikanskt konversvativa subideologier. Till största delen handlar det om neokonservativa, libertarianer, kristkonservativa och moderater.

Rand Paul har likt sin far, före detta kongressledamoten Ron Paul, tydligt gjort gällande att det är den libertarianska falangen som står honom närmast. Han har dock, även det likt sin far, fått ta emot svidande kritik från just den libertarianska falangen, både inom och utanför partiet, för att han enligt dessa inte är libertariansk nog.

Kritiseras av andra libertarianer

Rand Paul har själv även tagit avstånd från sin fars radikala politik och tydligt dragit sig åt höger i sociala frågor, samt åt ett etatiskt håll i ekonomiska frågor.

I februari föreslog Rand en exempelvis en 16-procentig ökning av landets försvarsbudget. Något som förargat allierade och rivaler från både höger och vänster. Ökningen skulle även gå stick i stäv med politikerns budgetförslag från 2012, där han föreslog radikala neddragningar av densamma.

Under presskonferensen i Louisville i Kentucky verkade Rand Paul dock allt annat än oroad för vilket politiskt epitet folk sätter på honom.

– Vi måste stoppa Washingtonmaskineriet som slukar våra friheter och invaderar varje hörn och vrå i våra liv, förklarade Rand för en jublande folkmassa på Galt House.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag