Frikyrkopredikant döms igen – våldtog och misshandlade sin hustru

James och Ellen White intill en av de gamla brottsplatserna.
  • Onsdag 27 mar 2024 2024-03-27
E-post 0

STOCKHOLM För tre år sedan dömdes en frikyrkopredikant för en rad överfall och övergrepp mot främmande kvinnor norr om Stockholm. Nu blir straffet förlängt efter att han dömts för ytterligare två våldtäkter – mot sin egen hustru denna gång.
– Jag trodde att det var en synd att säga nej till sex, säger hustrun i rätten.

På vintern 2021 greps den man som de föregående åren gjort tillvaron otrygg för flera kvinnor norr om Stockholm genom att smyga sig på dem när de var ensamma – oftast i anslutning till badplatser – och höll fast dem medan han tog på dem. I ett fall tvingade han en kvinna att onanera åt honom. Än värre blev det sommaren 2020 då han våldtog en kvinna i en gångtunnel i Täby. Han hotade henne med kniv och tvingade henne att utföra oralsex på honom medan han filmade med sin telefon.

Samtidigt var han en uppskattad predikant bland sjundedagsadventisterna och levde utåt sett ett ordnat liv med hustru och små barn.

När han väl greps var det för att hans hustru ringt Polisen och angett honom. Efter våldtäkten i gångtunneln hade han erkänt vad han gjort för henne. Han dömdes omsider av hovrätten till fängelse i fem år och fyra månader för ett fall av grov våldtäkt, ett fall av grovt sexuellt övergrepp och sju fall av sexuellt ofredande.

Nu döms den tidigare predikanten för att även ha våldtagit sin egen hustru. Hon är liksom han uppvuxen inom adventistsamfundet och har fått till sig att kvinnan är underordnad mannen och att kvinnans kropp tillhör honom.

– En kvinna ska lyda och ge mannen ovillkorlig respekt, förklarar hon i rätten.

Hustrun uppger att hon regelbundet ställde upp på sex med maken trots att hon inte ville. Hade hon inte sex med honom kände hon skuld och ansåg att det då var hennes ansvar om han var otrogen eller onanerade – en hemsk synd bland sjundedagsadventisterna. Hon beskriver sig som makens sexslav och hushållsslav där hon fick dra det tunga lasset i hemmet medan han stängde in sig och spelade dataspel.

De våldtäkter som nu är aktuella handlar dock om två tillfällen där hon uttryckligen sagt nej till honom men blivit ignorerad. Maken har i rätten erkänt brott men har i övrigt tigit och valt att inte svara på några frågor.

Den tidigare predikanten döms nu för två fall av våldtäkt och ett fall av misshandel – han kastade hustrun i gruset en gång – vilket innebär att han får sitt fängelsestraff förlängt med tio månader.

Läs även: Serietafsaren i Uppsala: ”Straffen för sexuella ofredanden är för hårda i Sverige”

Läs även: Pensionerad kyrkoherde påkommen – hade sex med dammsugare i kyrka

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag