”Fuck Trump, fuck white people!” – livesänd tortyr av förståndshandikappad på Facebook

Brittany Herring till vänster. Offret i mitten. Montage: Nyheter Idag utifrån faksimiler från Youtube
  • Torsdag 5 jan 2017 2017-01-05
E-post

USA Chicagopolisen meddelade på onsdagen att fyra personer har gripits misstänkta för att ha kidnappat och torterat en ung man. En del av tortyren hade tidigare livesänts på Facebook, där man kunde se en förståndshandikappad man bli slagen, hotad och skrattad åt.

Filmen som sändes på Facebook är ungefär 30 minuter lång och visar hur förövarna tejpar ihop offrets händer och täcker hans mun medan han hukar i ett hörn av rummet. Hans kläder skärs sönder och förövarna börjar även skära av hans hår tills han blöder i hårbotten. Han får motta slag och sparkar medan hans plågoandar skrattar och säger ”Fuck Trump, fuck white people!”.

– Det gör en illamående. Det får en att undra vad som kan få människor att behandla någon på det viset, sade Chicagos polischef Eddie Johnsson vid en presskonferens.

Då offret var en vit man och alla förövarna var svarta utesluter polisen inte att det kan komma att klassas som hatbrott.

Det var på tisdagen som polis uppmärksammade offret då han desorienterad, och trots det kalla vädret iklädd shorts, vandrade längs en gata. De tog honom till sjukhus för omplåstring. Han var traumatiserad av erfarenheten och svår att kommunicera med, men senare upptäckte polisen filmen av tortyren och kopplade samman händelserna, rapporterar Fox Chicago.

Bakom livesändningen ligger facebookanvändaren Brittany Herring. Hon filmar huvudsakligen sig själv medan hon läser kommentarerna som kommer in. Ibland är hon irriterad över att det skrivs för få kommentarer. I bakgrunden kan man höra vad som tycks vara ljudet av sparkar mot det försvarslösa offret.

Alla gripna, två kvinnor och två män, skall vara i 18-årsåldern, enligt CNN. Kevin Duffin vid Chicagopolisen berättar att offret skall ha varit bekant med minst en av förövarna från skolan. De skall ha fått honom att frivilligt följa med i en stulen skåpbil som de kört till lägenheten där tortyren ägde rum. Enligt polisen hölls han fången mellan 24 och 48 timmar.

Offret har lämnat sjukhuset och är nu med sina föräldrar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag