Fyra t-banestationer är ”no go” – ordningsvakter utsätts för stenkastning

Tåg i Stockholms tunnelbanenät. Foto: Melker Larsson / Pressbild Stockholms läns landsting
  • Måndag 4 jun 2018 2018-06-04
E-post 835

STOCKHOLM Vid vissa stationer i Stockholms tunnelbana är det för farligt för ordningsvakter och biljettkontrollanter att arbeta utan hjälp av polisen.
– Jag är trött på politiker som hävdar att det inte finns några ”no go-zoner”, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Storstockholms Lokaltrafik, SL, gör löpande säkerhetsbedömningar och delar in tunnelbanestationerna i tre kategorier: grönt (normalt säkerhetsläge), gult (förhöjt säkerhetsläge) och rött (sällsynt säkerhetsläge).

I nuläget finns fyra stationer rödlistade, rapporterar Svenska Dagbladet: Rinkeby, Tensta, Rissne och Hjulsta. Det innebär att ordningsvakter och biljettkontrollanter behöver hjälp av polisen för att kunna arbeta där.

– Det går inte att verka normalt på de här rödmärkta stationerna. Jag har aldrig fruktat för mitt liv, men har hamnat i situationer där den personliga säkerheten satts ur spel. Det har varit hot om våld, stenkastning och även sönderslagna bilar, säger en ordningsvakt till Svenska Dagbladet.

Vill ha specialpoliser

Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd (M), vill komma till rätta med otryggheten genom att införa särskilda tunnelbanepoliser.

– Jag är trött på politiker som hävdar att det inte finns några ”no go-zoner” utan att själv sätta sin fot där. De här problemen får inte sopas under mattan. Då är risken uppenbar att det sprids till andra områden, säger han.

Christoffer Bohman, biträdande lokalområdespolischef i Rinkeby, berättar att stationerna ofta används för knarkhandel. Han tror dock inte på speciella tunnelbanepoliser som en lösning.

– Extremt många parter i samhället måste dra sitt strå till stacken för att åstadkomma en varaktig förändring. Den låga anmälningsbenägenheten hos allmänheten är en sak att förbättra. Vi har bara haft två anmälda snatterier i Husby Centrum i år. Det kan nog ske två i timmen. Den lokala polisen är bäst skickad att hantera lokala situationer, säger Christoffer Bohman till Svenska Dagbladet.

PLUS: Uppgifter: Några av trygghetsvärdarna som jobbar i tunnelbanan vägrar ta kvinnor i hand

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag