Gais sparkar fotbollsspelare – delade Andrew Tate-video

Bild: Notwist/CC BY-SA 2.0/Anything Goes With James English/CC BY 3.0/Faksimil Instagram
  • Söndag 8 jan 2023 2023-01-08
E-post 521

Den svensk-irakiska fotbollsspelaren Abbas Mohamad värvades av Göteborgsklubben GAIS från Dalkurd i december förra året. Men nu river GAIS kontraktet med Mohamad. Anledningen är att fotbollsspelaren delat filmer av influencern Andrew Tate på Instagram, vilket strider mot Gais värdegrund.

”GAIS och den nyligen kontrakterade backen Abbas Mohamad har valt att gå skilda vägar. Såsom arbetsgivare kommer klubben inte att kommentera omständigheterna ytterligare” skriver klubben på sin hemsida.

Mohamad har tidigare varnats av Gais för att ha delat en film med Tate på sitt Instagramkonto. ”Igår blev vi uppmärksammade på att en av våra spelare, via sociala medier, uttryckt stöd för en offentlig person som nyligen häktats misstänkt för våldsbrott mot kvinnor. Det här är givetvis något som är helt i strid med GAIS värdegrund” skrev klubben på Twitter på nyårsafton, och tillade att ”Vi har förtydligat detta i ett enskilt samtal med spelaren, och kommer att följa ärendet vidare.”

Andrew Tate är en före detta kickboxare som blivit en kontroversiell influencer. Han blev först uppmärksammad när han sparkades från dokusåpan Big Brother brittiska upplaga 2016 efter att en film publicerats som visar hur han piskar en kvinna med ett bälte. Både kvinnan och Tate har senare uppgett att det hela skedde med samtycke.

Läs även: Här dissar Greta influencerns penis

Tate har efter det fått en mångmiljonpublik på sociala medier, bedrivit en webcamverksamhet tillsammans med sin bror och kvinnor som han beskrivit som sina flickvänner, samt ordnat nätkurser som han kallar för ”Hustlers university” där betalande medlemmar får tips om bland annat handel med kryptovalutor.

Tate har emellertid främst blivit känd för sin syn på kvinnor, där han kallar sig själv för misogyn och sexist och hävdar att kvinnor inte kan köra bil och hör hemma i köket.

Nyligen uppmärksammades Tate efter ett twittergräl med den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som slutade med att Tate greps av rumänsk polis misstänkt för våldtäkt och människohandel. Enligt uppgifter ska polisen ha fått veta att Tate befann sig i landet genom den pizzakartong som syntes i en film där han besvarade Thunberg.

Abbas Mohamad är född i Borås men debuterade nyligen för Iraks landslag. Han har inte kommenterat blåsvädret kring Gais och sina Tate-delningar i medier, men lade nyligen upp en film på Instagram stories där han håller för sin egen mun medan låten ”All eyez on me” med rapparen 2Pac hörs i bakgrunden.

Läs även: Här är ”kvinnohataren” som förbjuds av Facebook

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag