Gängkrig bakom kriminella gängets vägspärrar i Göteborg – klan krävde bot på 10 miljoner

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 25 aug 2020 2020-08-25
E-post 5556

GÖTEBORG Det pågår ett gängkrig i Göteborg mellan Backagänget och Ali Khanklanen uppger källor till Nyheter Idag. Det ledde till att det upprättades vägspärrar av Ali Khanklanen. Enligt uppgifter till Nyheter Idag krävde Ali Khan-klanen Backagänget på en bot på 10 miljoner kronor. – Då vill man ha krig, konstaterar en källa till Nyheter Idag.

Polisen har inlett en särskild händelse, vilket innebär att man kan sätta in särskilda resurser, efter tre skjutningar på kort tid i Göteborg.

Erik Nord är polischef för område Storgöteborg. Under tisdagen intervjuades han av Expressen.

– Vi gör kopplingar mellan händelserna och vi tror att det kan vara en del av en allvarlig konflikt mellan kriminella nätverk. Därför har vi kraftsamlat för att bilägga våldsdåden, säger Nord.

GP uppger att vägspärrar upprättades vid Hjällbo centrum och in till Hammarkulletorget. Först att rapportera om vägspärrar var Sveriges Radio.

– Det är polisens uppgift att stå för ordningshållningen i samhället och vi kommer att göra ingripanden så fort vi ser det här. I går hann vi inte riktigt dit innan de drog sig tillbaka. Vi ser väldigt allvarligt på det här då det skapar en stor otrygghet, säger Nord till GP.

Personer som är misstänkta för att ha upprätthållit vägspärrarna har plockats in till förhör uppger Nord också.

Enligt uppgifter till Nyheter Idag handlar det om det arabiskt dominerade Backagänget och Ali Khan-klanen som hamnat i luven på varandra.

– Backagänget började bråka med en gubbe på Cirkle K vid Backadalsmotet. Sen visade det sig att gubben tillhör Ali Khan-klanen. Därefter spårade allt ur, säger en källa till Nyheter Idag.

Därefter krävdes Backagänget på en bötessumma på 10 miljoner kronor. Men när gängen träffades om boten så vägrade Backagänget att betala.

– Begär man 10 miljoner. Då vill man ha krig, säger en källa till Nyheter Idag.

Tidigare (2017) uppgifter från polisen gör gällande att Ali Khan-klanen består av ungefär 120 individer. Klanöverhuvudet heter Hashem Ali Khan och är imam.

Ulf Merlander, polis i Göteborg, beskrev under en rättegång familjen.

– De flesta bor i Angered. De har förekommit i väldigt mycket brottslig verksamhet under åren. De har påverkat lokalsamhället uppe i Angered ganska negativt under lång tid. När jag tittar på den här familjen så är ungefär 60 av de här 120 individerna över 15 år. Och ett 40-tal av dem är män och över 30 av dem förekommer i polisens register. Och de brott som Ali Khan är kända för är mord, utpressning, grov kvinnofridskränkning, misshandel, olaga hot, narkotikabrott, vapenbrott, sade Merlander.

Hashem Ali Khan har tidigare uppgett till Aftonbladet att han hjälpt polis att medla i konflikter runt om i Sverige.

– Jag tar inte polisens roll. Jag hjälper polisen, sade Ali Khan till Aftonbladet.

Polisen i Malmö bekräftade Ali Khans uppgifter.

– Vi ringde till den mäktigaste personen som det gick att få tag i för att få slut på våldet. Det funkade, sade Dan Granvik, pensionerad polis i Malmö till Aftonbladet.

Mats Löfving, dåvarande biträdande rikspolischef, såg inga problem med upplägget.

– Polisen ska samarbeta och prata med alla människor som inte är misstänkta för brott, sade han till Aftonbladet.

Mats Löfving tillträder som ny regionpolischef i Stockholm den 1 oktober.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag