Jens Ganman utsedd till Årets svensk

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 22 jan 2020 2020-01-22
E-post

”I ett land där etikettsreglerna ofta trumfar sakfrågorna tvingar han oss att konfrontera vårt eget hyckleri och ger en röst till dem som inte äger offentligheten”, lyder en del av magasinet Fokus motivering till att utse satirikern Jens Ganman till Årets svensk. ”Jag är i chock. Trodde Ganman var persona non grata i finsalongerna”, lyder en kommentar på Twitter.

Under onsdagen annonserade nyhetsmagasinet Fokus att de utser satirikern och samhällsdebattören Jens Ganman till Årets svensk. Juryn, som bland annat består av debattören Johan Hakelius och terrorexperten Magnus Ranstorp, har formulerat en motivering som publiceras på Fokus hemsida.

”2019 var året då Årets svensk kunde säga »Vad var det jag sa?«. Han är en mångsysslare, som givit pudelrocken ett skönlitterärt ansikte och gjort cirkeldiagrammet till ett satiriskt bräckjärn. I ett land där etikettsreglerna ofta trumfar sakfrågorna tvingar han oss att konfrontera vårt eget hyckleri och ger en röst till dem som inte äger offentligheten. På frågan »vem ska granska granskarna«, svarar han glatt »jag!«. Tonläget är högt och skruven rejäl. Viljan att med hjälp av humor och envishet komma närmare sanningen kan ingen ta miste på. Årets svensk är Jens Ganman”.

Att just Ganman blev utsedd till detta pris väcker en del reaktioner i sociala medier. ”Jag är i chock. Trodde Ganman var persona non grata i finsalongerna”, skriver en Twitteranvändare. Och twitteranvändaren Mange Wåhstedt funderar om Ganman, som normalt positionerar sig emot allt vad etablissemang heter, verkligen är glad över utnämningen.

Tidigare har profiler som Jonas Gardell och artisten Robyn blivit utsedda till Årets svensk av Fokus. Mellan åren 1997 och 2003 var det Sveriges Radios P4-program ”Efter tolv” som utsåg vinnarna, då bland annat friidrottaren Carolina Klüft och politikern Anna Lindh.

Nyheter Idag söker Jens Ganman för en kommentar.

På Facebook kommentar han själv utmärkelsen med orden ”Vi såg det inte komma”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag