Gardell kräver att moskéer välkomnar homosexuella

Gardell tillsammans med maken Mark Levengood på Stockholm Pride 2013. Bild: Frankie Fouganthin /CC BY-SA 3.0
  • Lördag 16 jul 2022 2022-07-16
E-post

Muslimska församlingar har precis som kristna ett ansvar för att välkomna homosexuella och transpersoner, skriver Jonas Gardell i en krönika i Expressen med anledning av terrordådet i Oslo på midsommarafton.

Mannen som misstänks för terrorattacken då två personer sköts ihjäl utanför gaypuben London i Oslo har iransk bakgrund och var tidigare känd av säkerhetspolisen på grund av kopplingar till islamistisk extremism.

Läs även: Masskjunting vid gaybar i Oslo – prideparad ställs in

”Självklart är de allra flesta muslimer inte extremister utan tar avstånd från våld” skriver Gardell, men fortsätter sedan: ”Men lik förbannat har alla ett ansvar, ett ansvar för hur den religion man tillhör ser på homosexuella och transpersoner, en skyldighet att försvara och inkludera HBTQ-personer i sina församlingar, ta emot oss i sina moskéer som älskade av Gud, just så som vi är.”

Gardell skriver vidare att ”Det är alltför sällan om ens någonsin jag sett muslimska ledare i Skandinavien ta det ansvaret (om än enskilda muslimska personer har gjort det). Man måste helt enkelt förändras.”

I krönikan konstaterar Gardell även att Broderskapsrörelsen (numera Socialdemokrater för tro och solidaritet) tidigare undantog muslimska medlemmar från kravet om att acceptera homosexuella, och att en muslimsk församling i Eskilstuna får bidrag trots homofoba uttalanden.

”Att omfamna sina homosexuella bröder och systrar vore ett första steg på vägen att ta det ansvar som Skandinaviens alla muslimer faktiskt har för att värna den demokrati vi lever i och för att hatbrott som det i Oslo aldrig ska begås igen” avslutar Gardell krönikan.

Läs även: SVT mörkade misstänkte Osloskjutarens iranska bakgrund

Läs även: Gardell rasar mot coronarestriktioner – kräver kulturministerns avgång

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag