Generaldirektören tjänar 105 000 kronor i månaden – Får hyran skattefinansierad

Foto: Faksimil Twitter & E-hälsomyndighetens hemsida
  • Måndag 26 jun 2017 2017-06-26
E-post

KALMAR E-hälsomyndighetens nya generaldirektör Janna Valik får sin hyra finansierad av skattebetalarna trots att hon tjänar 105 000 kronor i månaden. Samtidigt har hennes företrädare på posten rätt till 106 100 kronor i månaden fram tills 2020. 

E-hälsomyndighetens nya generaldirektör Janna Valik tjänar 105 000 kronor i månaden men får trots det bo gratis i Kalmar eftersom skattebetalarna står för hyreskostnaden. Detta rapporterar Dagens Medicin.

E-hälsomyndigheten uppger i ett mejl till Dagens Medicin att lägenheten i Kalmar är en förmån, men att den är skattepliktig.

Generaldirektör Valik har även rätt till ersättning för fyra resor hem till Falkenberg.

Företrädaren behåller sin direktörslön fram tills 2020

Janna Valik tjänar 1000 kronor lägre än sin företrädare på posten, generaldirektör Torsten Håkansta som tjänar 106 100 kronor i månaden.

Håkansta valde att hoppa av arbetet eftersom han inte ville flytta med myndigheten ner till Kalmar.

Trots det behöll Håkansta sin lön på 106 100 kronor, något han kommer göra fram tills 2020. Det beror på att Håkansta valt att inte säga upp sig från sitt förordnande, trots att han valt att inte flytta med myndigheten.

Numera huserar han som generaldirektör i regeringskansliet, ett beslut som socialförsäkringsminister Annika Strandhäll undertecknat.

Huruvida det är rimligt av Håkansta att lyfta ut 106 100 kronor i månaden fram tills 2020 råder det inga delade meningar om. Såväl socialdepartementets personalchef Birgitta Carlsson som Torsten Håkansta själv anser att det är rätt, eftersom reglerna ser ut så.

– Det är väl så regelverket ser ut antar jag, kommenterade Torsten Håkansta sitt agerande till Dagens Medicin i december 2016.

LÄS ÄVEN: Sänk lönerna för politikerna och chefstjänstemännen!

Enligt Birgitta Carlsson är praxis att en anställd generaldirektör flyttas till regeringskansliet tills att förordnandet löpt ut förutsatt att generaldirektören inte är kapabel att säga upp sig själv. Det yttersta ansvaret vilar dock på regeringen som fattar beslut i varje enskilt fall.

– Det är den enda anställningstrygghet du har som generaldirektör, säger Birgitta Carlsson till Dagens Medicin.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag