Gick in i fel hytt och hade sex med fel kvinna – nu frias mannen

Foto: Jonas Bergsten
  • Onsdag 8 okt 2014 2014-10-08
E-post

STOCKHOLM En berusad man hade raggat upp en kvinna på dansgolvet på Finlandsfärjan. När han senare skulle till kvinnans hytt gick han in i fel rum och hade sex med fel kvinna. Nu frias han av domstolen skriver Dagens Juridik.

Fallet har avgjorts såväl i tingsrätt som i hovrätten. Parternas historier redovisas av den dom som avkunnades av Svea Hovrätt. Enligt kvinnan har hon vaknat upp av att en, för henne, okänd man stuckit in sitt finger i hennes slida. I domen framgår det av kvinnans berättelse.

”Då hon frågade vem han var sa han ’känner du inte igen mig?’. Hon sa att hon inte gjorde det. Han satte sig då upp på sängkanten. Han utövade inget våld mot henne. Hon fortsatte att fråga honom och han svarade på samma sätt. Då hon efter en stund sa att hon skulle hämta vakterna spärrade han upp ögonen och såg nervös ut. Hon följde efter honom ut ur hytten.”

Den misstänkte mannen medger att han gått in i hytten och gjort sexuella framstötar men att han snabbt insett att det var fel hytt och därmed fel kvinna varpå han flytt i panik. Förvirringen ska ha berott på att hytterna ser likadana ut och att mannen vid tillfället var berusad. Enligt svensk lag är en penetration att jämställa med våldtäkt vilket också var vad mannen stod åtalad för. I detta fall var det fråga om kvinnan hade befunnit sig i hjälplöst tillstånd och huruvida mannen faktiskt haft uppsåt till gärningen.  Tingsrätten valde att fria mannen och skrev:

”X uppgifter om det som har inträffat har sammantaget inte motbevisats i målet. Det innebär att det inte kan anses ställt bortom varje rimligt tvivel att målsäganden, när X förde in sitt finger i hennes slida, har befunnit sig i en sådan särskilt utsatt situation som avses i 6 kap. 1 § andra stycket brottsbalken. Även om målsäganden skulle ha befunnit sig i en sådan situation är det under alla omständigheter inte visat att X under gärningen har insett att så var fallet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag