Gör er inte till Putins nyttiga idioter

Chang Frick, grundare och ägare av Nyheter Idag.
  • Söndag 11 aug 2019 2019-08-11
E-post 2305

BLOGG En artikel i New York Times gör i korthet gällande att det är Ryssland som kan ligga bakom invandringskritik och vissa högersajter i Sverige. Påståendet är farligt och riskerar gå just främmande makters ärenden.

Om en främmande makt vill jävlas med Sverige via påverkansoperationer eller via medier är den enklaste och mest effektiva metoden ”söndra och härska”. Rent konkret försöker man spä på polarisering och politiska motsättningar.

I Sverige rör den största politiska polariseringen den runt invandringsfrågan. I det ena lägret kan man lite slarvigt säga att vi har de ”gamla” och ”etablerade” medierna som länge torgfört narrativet att kritik mot invandringspolitiken är samma sak som högerextremism.

I andra lägret, där så kallade alternativa medier förekommer, är narrativet att makthavare varit naiva och att invandringspolitiken är synnerligen ansvarslös.

Debatten är på inget sätt ny, men tycks möjligen bli än mer infekterad. Detta efter en artikel i New York Times, där bland annat jag intervjuas. Artikeln menar att högersajter, där Nyheter Idag ingår, kan vara kopplade till främmande makt.

Påståendet är inte nytt. Första gången jag mötte påståendet var i samband med debaclet om Kungsträdgården och unga män från företrädelsevis Afghanistan som sexuellt ofredade unga flickor. Då hette det i en SvD-krönika att jag försökte underminera etablerade medier och att det i sin tur möjligen visade på att jag sprang Putins ärenden.

Senare har jag förstås fått rätt. Att en del unga män från Afghanistan begår sexbrott styrks av mängder med vittnesmål och framför allt laga kraft vunna domar. Det var alltså ingen rysk påverkansoperation.

Nu dyker liknande påståenden upp igen, den här gången med stöd av vad New York Times skriver. Bland annat återges en missuppfattning att jag har arbetat åt den ryska statliga mediejätten RT. Vad som är sant är att RT:s dotterbolag Ruptly, tillsammans med Aftonbladet, TT, TV4 och en rad andra medieaktörer, köpte bilder och videomaterial av mig när jag jobbade som frilansfotograf.

Det är nu flera år sedan jag sålde bilder till någon av ovan nämnda mediebolag. Detta blir genom närmast en visklek till att jag, idag, är betald av och arbetar för RT, vilket förstås är ett uppseendeväckande påstående. DN återgav detta, men har senare strukit och rättat det påståendet.

Ett annat felaktigt påstående från New York Times och som DN återgav, men som även det rättats av DN, är att Sverigedemokraterna häromåret skulle ha bjudit in den mer eller mindre öppna nazisten Richard Spencer. Det är ett i sak halsbrytande påstående.

I kommentarsfält på Facebook och Twitter ser jag hur mängder med människor blir förbannade. De är inte arga på mig, utan på vad de upplever som osakliga angrepp på dels mig men även alternativa medier och inte minst mot SD.

Att anklaga en opposition för att gå främmande makters ärenden är ju normalt ett beteende som förknippas med auktoritära stater, inte med Sverige.

En effekt av detta är att allt fler tar för givet att påståenden om rysk inblandning i svensk inrikespolitik inte är annat än ett spinn från invandringsliberalt håll. Och det finns förstås mycket som talar för att det är så.

Som den gången DN påstod att jag, Pelle Zackrisson och Hanif Bali möjligen varit inblandade i rysk signalspaning mot Utrikesdepartementet för att klämma åt en ledarskribent på en lokaltidning.

Men det går inte heller utesluta att några inhemska aktörer sponsras av Ryssland, eller av annan främmande makt. Jag har till och med själv tittat närmare på omständigheter som delvis talar i den riktningen. När jag nämner detta för journalister i etablerade medier är intresset plötsligt svalt – att jag skulle granska vad Ryssland går helt enkelt emot den bild de redan bestämt sig för.

Att ropa vargen kommer och skrämmas med ryska påverkansoperationer eller ryskt inflytande när det inte finns belägg för det försvagar bara argumentet för de som på allvar försöker varna för Ryssland. Det gynnar alltså bara Putin och den ryska regimen.

Bättre vore istället om medier och politiker på bägge sidor av barrikaderna bemötte varandra mer respektfullt och sökte ett mindre polariserat samtalsklimat. Utan allt för stora sprickor i samhällsdebatten finns det också litet utrymme för främmande makt att slå in en kil.

PS: För den som vill fördjupa sig i hur det här fungerar kan ni googla begreppet ”reflexiv kontroll”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag