Göran Persson: Begränsa välfärden för migranter

Göran Persson på SSU:s valläger 2014 (14658643909).jpg från Wikimedia Commons av Jonatan Svensson Glad, CC-BY-SA 2.0
  • Tisdag 17 nov 2020 2020-11-17
E-post

Sveriges tidigare statsminister Göran Persson ansluter sig till de partier som vill se en begränsning i välfärden för nyanlända migranter. I det första avsnittet av Tidens podcast säger Persson att välfärden riskeras att urholkas om migranter får tillgång till välfärdssystemen från och med att de anländer till landet.

I den migrationspolitiska kommittén har Sverigedemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet drivit frågan att migranter ska kvalificera sig för välfärden, men efter interna diskussioner i regeringen valde Socialdemokraterna och Miljöpartiet att inte gå vidare med förslaget.

Läs även: ”Totalt misslyckad migrationspolitik”: Göran Persson sågar regeringen Reinfeldt

Men SD, M och C får nu stöd av Socialdemokraternas tidigare partiledare Göran Persson, som i den socialdemokratiska tidskriften Tidens podcast säger att välfärden kommer urholkas om tillgången inte begränsas.

– Man behöver en arbetsplats att gå till, och kanske också en period av väntan innan man får tillgång till alla de rättigheter som vi har byggt upp, vi som har funnits här hela livet. Om det står till förfogande från dag ett kommer det urholkas, säger Göran Persson i podcasten.

Göran Persson menar att den nyliberala och öppna synen på migration som präglade Reinfeldt-eran och har banat väg för SD började i och med EU:s utvidgning, vilket han själv varnade för när det begav sig.

– Det här varnade jag för efter att EU utvidgades. Jag kallade det för social turism, att det kan bli svårhanterligt. Jag ville ha en sjuårig övergångsperiod när EU öppnades som arbetsmarknad, men fick nederlag i riksdagen, säger Persson i podcasten och fortsätter:

– Centerpartiet bytte fot, och sedan dess har vi haft en övervikt som tycker att vem som vill får komma hit. Det håller inte, även om jag kan sympatisera med tanken. Där har det gått snett, säger Göran Persson.

Läs även: Göran Persson om Jimmie Åkesson: ”En skicklig politiker”

Läs även: Göran Persson blir ny ordförande för statliga gruvjätten LKAB

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag