Göran Persson blir ny ordförande för statliga gruvjätten LKAB

Foto: Flickr
  • Fredag 31 mar 2017 2017-03-31
E-post 305

SVERIGE Ny ordförande för det statliga gruvbolaget LKAB blir tidigare statsminister Göran Persson. – Det var vårt förstahandsval, säger näringsministern och partikollegan Mikael Damberg

Det statliga gruvföretaget Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag, LKAB, har fått en ny ordförande nämligen Göran Persson, tidigare socialdemokratisk statsminister. Hans partikollega, tillika nuvarande näringsminister i regeringen Löfven, Mikael Damberg är nöjd med regeringens rekrytering av den tidigare statsministern.

– Göran Persson är en person som har både trovärdighet och en förmåga att fatta beslut. Jag tycker att han är unik, säger näringsminister Mikael Damberg till Svenska Dagbladet.

Göran Persson var tills i maj 2015 ordförande i det statliga skogsbolaget Sveaskog, därefter blev han senior rådgivare på pr-byrån JKL. Enligt näringsminister Damberg är Göran Persson regeringens förstahandsval.

– Det var vårt förstahandsval. Det är ett tryggt och bra val. Han är en person som har erfarenhet av att leda i komplexa situationer. Den stora utmaningen för LKAB ligger i det affärsmässiga och det arbetet tar vid nu, säger Damberg.

LÄS ÄVEN: Lars Ohly har sökt 15 jobb – Inte fått något – ”Finns en smärta i det här

Valet av Persson som ordförande följs av ett nyligen genomfört VD-skifte. Den nyligen tillträdda VD:n Jan Moström har kritiserat sin företrädares satsningar och produktionsmål.

När Göran Persson väljs in som ny ordförande kommer nuvarande ordförande Sten Jakobsson att lämna över klubban efter tre år på styrelseposten. Näringsministern kommenterar Jakobssons tid vid ordförandeposten med att han haft en viktig roll i att genomföra vd-bytet.

LKAB har präglats av förluster och problem, under 2016 gjorde det statliga gruvbolaget en förlust på en miljard kronor, varav ingen utdelning tillkom svenska staten. Bolaget påverkas bland annat av det låga järnmalmspriset på den globala marknaden samt att det behöver genomföras en gigantisk flytt av Kiruna för att kunna säkra den massiva gruvdriften.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag