I samarbete med Carehood

Grannsamverkan i mobilen gör ditt område tryggare

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 24 sep 2019 2019-09-24
E-post 36

Få notiser i din mobiltelefon när något händer i ditt bostadsområde, oavsett om det är en olycka eller ett pågående inbrott. Med appen Carehood kan du och dina grannar samarbeta och få stenkoll på vad som sker, långt innan väktare, polis eller ambulans hinner fram.

Om något inträffar, ett inbrott eller för den delen ett benbrott, är tid avgörande. Har du tur finns en polisbil eller ambulans i närheten, men många gånger kan det dröja länge innan hjälpen är på plats. I värsta fall kommer ingen alls.

En vanlig metod för att hjälpas åt i ett bostadsområde är grannsamverkan. Internationella studier visar att grannsamverkan minskar brottsligheten med ungefär en fjärdedel, enligt Brottsförebyggande rådet. Nu kan du och dina grannar bli ännu effektivare på att skapa trygghet i ditt bostadsområde.

Med appen Carehood får du snabba notiser när någon av dina grannar delar information med grannskapet. Det kan vara något som uppfattas som misstänkt eller larm om ett pågående inbrott. När ni får information om vad som sker kan du och grannarna snabbt reagera och hjälpa till, innan räddningstjänst hunnit fram.

Carehood-appen kan även användas för mer vardagliga saker. Tänk dig att du råkar ut för ett vattenläckage en helg och snabbt behöver hjälp av rörmokare. Med stor sannolikhet har någon i grannskapet råd om vart du kan vända dig.

I appen finns även möjlighet att skicka ut larm till ditt trygghetsområde. Vid överfall, akut hälsoproblem, pågående brott eller annan misstänkt aktivitet kan du med en knapptryckning skicka ett förbestämt meddelande och en kartbild med din position.

– Tjänsten är byggd för all kommunikation grannar kan tänkas behöva. Du kan exempelvis efterlysa något du tappat bort, eller kanske erbjuda grannarna att plocka äpplen som du inte kan ta hand om, säger Staffan Hansson, en av utvecklarna bakom appen.

– Vi ville göra någonting för att bidra till att människor ska kunna känna sig tryggare där dom bor. Det är roligt att se att Carehood nu dyker upp och används i bostadsområden och fritidshusområden, samt i båtklubbar och andra typer av föreningar.

Du kan ladda ner Carehood gratis i mobilen. Läs mer om hur det fungerar, samt hur du installerar appen, på www.carehood.se.

I samarbete med Carehood

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag