Granskar skönhetsideal med hjälp av Photoshop

Esther Honig med retouch av Nyheter Idag.
  • Tisdag 1 jul 2014 2014-07-01
E-post 0

SKÖNHET Hur ser skönhetsidealen ut i olika delar av världen? Det ville frilansjournalisten Esther Honig från Kansas City ta reda på och startade projektet Before & After.

Esther Honig skickade sin bild till över 40 Photoshop-entusiaster runt om i världen med uppmaningen: ”Gör mig vacker!” På det sättet hoppades hon kunna få klarhet i hur skönhetsidealen varierar runt om i världen och inom olika kulturer.

Idén till Before & After fick hon när hon fick jobb på ett nyetablerat företag och kom i kontakt med en webbsida där uppdragsgivare och frilansare från hela världen möts för alla tänkbara uppdrag. Medan hon sökte på sajten insåg hon att det fanns väldigt många frilansare som erbjöd sina färdigheter i Photoshop.

– Det slog mig att varenda en av dessa sannolikt hade sina egna estetiska preferenser baserad på den kultur de tillhör, säger Esther Honig till Buzzfeed.

Och så föddes Before & After.

Stora skillnader mellan olika länder

Eftersom hon arbetade med frilansare från mer än 25 olika länder var hon beredd på att bilderna skulle se olika ut från land till land, men hon blev själv överraskad över hur genomgripande vissa förändringar blev och hur stora skillnaderna var.

– En del bilder fick mig att skrika rakt ut. Men en del bilder, som den från Marocko, tog andan ur mig eftersom de var oändligt mycket mer insiktsfulla än jag hade förväntat mig, säger Honig.

Och nog är de bilder Honig hittills samlat in intressanta som individuella bilder, unika porträtt av skönhetsidealen i varje land. Men i sin helhet är projektet ännu mer slående, då det utgör startpunkten för en global dialog om det ouppnåeliga skönhetsidealet.

– Det vi har lärt oss är att Photoshop måhända gör det möjligt för oss att uppnå skönhetsideal som vi annars inte skulle kunna uppnå. Men när vi jämför idealen globalt blir det ännu mer overkligt.

Vissa länder har flera bilder signerade olika konstnärer. Projektet fortsätter på Hönigs hemsida, där man kan se de bilder som kommit in.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag