Granskningsnämnden friar SVT-serien som anklagades för att smutskasta SD

Trygghetspartiet håller torgmöte i teveserien Blå Ögon. Foto: svtplay.se
  • Tisdag 28 apr 2015 2015-04-28
E-post 49

SVERIGE Trots att missnöjet mot teveserien varit utbrett, och att ett stort antal anmälningar mot densamma lämnats in, beslutade Granskningsnämnden på måndagen att SVT:s dramaserie Blå Ögon inte strider mot kravet på politisk neutralitet.

Den 30 november 2014 hade SVT:s nya storsatsning Blå Ögon premiär. Under tio avsnitt fick man följa med in i en alternativ svensk inrikespolitisk värld, kantad av intriger, mord och rasism. Efter att flera anmälningar inkommit tog Granskningsnämnden upp fallet, men i sitt beslut skriver man att serien inte alls strider mot SVT:s programverksamhet och att en dramaserie inte behöver vara politiskt opartisk.

Serien kretsar bland annat kring Trygghetspartiet, ett nationalistiskt parti som likt Sverigedemokraterna siktar på en vågmästarroll inför det stundande riksdagsvalet. Skotten är dock inte helt täta mellan Trygghetspartiet och den nynazistiska terrorgruppen Veritas.

Teveserien möttes direkt av stark kritik som menade att parallellerna mellan Trygghetspartiet och Sverigedemokraterna var tydliga. SVT anklagades bland annat för att försöka måla upp Sverigedemokraterna som ett grått och rasistiskt parti. Man menade vidare att SVT brustit i sitt politiska oberoende då man anlitat tydliga SD-motståndare för att skapa en politisk dramatisering.

I en omtalad sekvens fick tittarna se hur en av seriens karaktärer står i valbåset för att rösta. På valsedeln som ligger framför honom figurerar ett välkänt namn, nämligen sverigedemokratiske riksdagsmannen Pavel Gamov. Även Trygghetspartiets partisymbol ansågs av kritiker vara alltför lik Sverigedemokraternas dito.

Bakom produktionen stod bland annat vänsterprofilen och EXPO-ledamoten Robert Aschberg, något som bedömare menar gjort det hela ännu mer vinklat. Enligt Granskningsnämnden har många anmälare påstått att SVT brustit i sitt politiska oberoende, särskilt som serien visades alldeles innan det eventuella nyvalet i vintras.

Inte nödvändigt att vara opartisk

SVT å sin sida menar att serien visst överensstämmer med kravet på opartiskhet, och att det även måste få vara möjligt för dem att spegla ”aktuella politiska strömningar” i dramaform.

I sin bedömning menar Granskningsnämnden att man i regel inte kan kräva att en dramaproduktion såsom Blå Ögon ska anpassa sig till någon form av strikt opartiskhet.

Inte heller kritiken som framförts mot den påstådda smygreklamen som bakats in i serien har fått något resultat då nämnden menar att ”något otillbörligt gynnande av kommersiella intressen” inte funnits.

I sitt beslut skriver man slutligen att de anmälda episoderna inte heller strider mot SVT:s egen programverksamhet. Granskningsnämnden har således friat serien på samtliga punkter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag