Gränspolisens PM: 48 av 50 asylsökande barn var vuxna

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Måndag 29 maj 2017 2017-05-29
E-post 5456

SVERIGE ”Av de 50 som vid tidpunkten för asylansökan uppgett att de var minderåriga var de facto bara endast två minderåriga”, skriver gränspolischefen Patrik Engström i ett PM adresserat till justitiedepartementet den 12 maj. Det är tack vare ett system med fingeravtrycksavläsning som Sverige och Marocko kunnat verifiera identiteter på asylsökande.

Svenska Dagbladet har tagit del av ett PM från svensk gränspolis där det framgår att en övervägande majoritet av marockanerna som söker asyl i Sverige ljuger för myndigheterna om sin faktiska identitet.

PM:et skickades från gränspolisen till justitiedepartementet den 12 maj. Dokumentet fokuserar på gruppen marockaner, där svensk polis haft svårt att utvisa personer från landet.

Det beror delvis på att Marocko inte vill ta emot sina egna medborgare men också eftersom det varit svårt att bevisa att de asylsökande varit just marockaner.

2007 dömdes en man till tre och ett halvt års fängelse och livstids utvisning efter ett antal våldtäktsförsök. Åtta år efter avtjänat straff huserade mannen fortfarande på ett förvar i Sverige eftersom Marocko vägrade ta emot honom. Det visade sig senare att mannen i själva verket var algerier, inte marockan.

I det dokument som gränspolisen skickat till justitiedepartementet framgår bland annat att 65 personer av 77 har en annan identitet än den de uppgett. Än värre är det med gruppen marockaner som uppgett för svenska myndigheter att de är flyktingbarn, det visar sig att 96 procent av de påstådda flyktingbarnen, i det specifika fallet, i själva verket är vuxna.

”Av de 50 som vid tidpunkten för asylansökan uppgett att de var minderåriga var de facto bara endast två minderåriga”, skriver gränspolischefen Patrik Engström i PM:et, det uppger SvD.

Det är tack vare ett system med fingeravtryck som Sverige tillsammans med Marocko kunnat verifiera identiteter på asylsökande.

– Det är visserligen ett litet urval och en specifik nationalitet, men trots de begränsningarna så är den första gången i närtid som vi kunnat verifiera uppgivna identiteter och åldrar tack vare det system med fingeravtryck som finns i Marocko, säger Patrik Engström till SvD.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag