Grenfell-överlevarna tvingas betala hyra för deras nedbrända hem

Foto: RT
Foto: RT
  • Måndag 3 jul 2017 2017-07-03
E-post 235

LONDON Trots att deras anhöriga brändes ihjäl när deras hem totalförstördes krävs nu de överlevande hyresgästerna från Grenfell Tower på hyra för lägenheter som inte längre finns. Tory-politikern Catherine Faulks anser att det är en ”struntsak”, men korrigerade fort sin felsägning. 

Förra månaden utbröt en kraftig brand i Grenfell Tower, i ett av Londons arbetarklassområden. I branden blev 200 människor av med sina hem och 80 personer brändes ihjäl inne i höghuset. Nu tvingas överlevarna betala hyra, trots att deras hem har brunnit ned och anhöriga brunnit inne. Det uppger brittiska Independent. 

Den konservativa lokala Tory-politikern Catherine Faulks anser att det är ”struntsak” att de fattiga, brandhärjade, hyresgästerna ska behöva fortsätta betala hyra till dem som äger och förvaltar fastigheten. Hon var senare tvungen att korrigera sitt uttalande, men sitter fortsatt kvar på sin politiska post.

Utredningar har visat att branden spred sig i en rasande takt bland annat på grund av att fasaden bytts ut, något som skedde när fastighetsägaren renoverade byggnaden 2016.

Anledningen till varför fasaden byttes var bland annat för att de rikare kvarteren längre bort skulle få en finare utsikt, något som framgår av planeringsdokumenten, enligt brittiska Metro.

Tidigare har Storbritannien haft lagar som syftat till att förhindra användandet av för billigt och brandfarligt material. En lag hade till syfte att garantera att material, som inte klarade att utsättas för mer än en timmes brand, inte skulle få användas. Dessa lagar avskaffades av Margaret Thatchers liberalkonservativa regering 1986.

Tack vare politikernas hävande av de statliga säkerhetsregleringarna kunde fastighetsbolagen bygga billigare och tjäna mer pengar.

Grenfell Tower saknade även tillräckliga nödutgångar och boende hade också klagat på sprinklersystemen.

Nu höjs kraven om att fastighetsägarna, Kensington och Chelsea-rådet, ska redovisa kostnaderna, något som hittills inte skett. En av de styrande, Tory-politikern Nick Paget Brown, har dock avgått.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag