Grönblåa styret i Stockholm behåller feministisk stadsplanering

  • Onsdag 31 okt 2018 2018-10-31
E-post 251

STOCKHOLM Det nya grönblåa styret i Stockholms stad uppger att de kommer fortsätta med feministisk stadsplanering. Detta innebär att styret kan komma att behålla den kritiserade feministiska snöröjningen.

Det tidigare rödgrönrosa styret i Stockholms stad införde vad som kallas för ”feministisk” snöröjning som skulle få bort snö på ett mer jämställt sätt. Metoden mottog mycket kritik under mars 2018 då trafikkontoret i Stockholm fick 1419 klagomål på 6 dagar till följd av dålig snöröjning.

LÄS ÄVEN: Stockholms feministiska snöröjning får 1419 klagomål på 6 dagar

Trafikkontoret har i uppdrag att verkställa Stockholms ”feministiska” snöröjning. Den särskilda röjningen ämnar att prioritera cykelbanor, kollektivtrafik och gångvägar. Den feministiska snöröjningen har tidigare kritiserats för att prioritera bort viktiga samhällstjänster som polis och ambulans som inte kan ta sig fram under snöoväder.

Efter valet byttes de rödgrönrosa i Stockholms stad ut mot Alliansen plus Miljöpartiet. Oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M) har tidigare kritiserat den feministiska snöröjningen och kallat den ”en aning fånigt”.

Moderaterna uppger att de kommer fortsätta med att använda sig av feministisk stadsplanering, vilken kan i förlängningen innebära att den feministiska snöröjningen stannar. Miljöpartiet, som ansvarar för trafikfrågor, ger inga tydliga besked om den feministiska snöröjningen eftersom budgetförhandlingarna inte är klara förrän 14 november, det uppger Stockholm Direkt.

– En central fråga för oss är hur vi planerar, utvecklar och bygger en stad som är trygg och säker för alla. Inkluderande stadsplanering betyder att alla ska kunna röra sig fritt och känna sig säkra. En stadsmiljö där kvinnor, barn och gamla tar plats blir en trygg stad, har forskningen visat. Det är A och O i såväl befintlig bebyggelse som när vi utvecklar nya områden. Exakt hur vi kommer att utforma den inkluderande stadsplaneringen får vi återkomma till, men den är prioriterad, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd, till Stockholm Direkt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag