Grundades för 10 år sedan – Ikväll kan Norges socialistiska joker ta plats i Stortinget

T.v. Partiledare Björnar Moxnes tillsammans med norska hamnarbetare.T.h. Mari Eifring. Foto: Brage Aronsen och André Løyning samt Flickr.
  • Måndag 11 sep 2017 2017-09-11
E-post 70

OSLO Det socialistiska partiet Rödt kan ikväll komma att ta plats i norska Stortinget. – Vårt huvudsakliga syfte är att kämpa för en politik som minskar skillnaderna, säger Rödts partisekreterare, Marie Eifring, till Nyheter Idag.

Inom några timmar stänger vallokalerna i Norge. Ett nytt parti kan komma att få mandat i Stortinget, det är partiet Rødt, Rött, som under valrörelsen seglat upp som en socialistisk joker inom den norska politiken. Rödt anses stå till vänster om det etablerade Sosialistisk Venstre, Vänsterpartiets systerparti. 

Nyheter Idag har intervjuat partiets partisekreterare Marie Eifring, som, trots att det bara är några timmar innan vallokalerna stänger, är både lugn och tillmötesgående.

+ PLUS: Går till val på ökad invandring – Väntas få mandat i Stortinget

+ PLUS: Vill använda oljefonden för att vrida Norge i socialistisk riktning

Beskriv Rödt!

– Vi är ju ett socialistisk och vänsterradikalt parti, men som också jobbar mycket med feminism och med miljö och antirasism. Vi har en bredd i de saker vi jobbar med, säger Marie Eifring till Nyheter Idag.

Eifring säger att partiet för en kamp mot det de kallar för ”Forkjells-Norge”, ungefär ”Skillnads-Norge” eller ”ojämlikhets-Norge”. Enligt henne har klyftorna i samhället ökat oavsett vilket parti som suttit vid makten.

– Vårt huvudsakliga syfte är att kämpa för en politik som minskar skillnaderna.

Hon talar om de välfärdsprofitörer som börjat breda ut sig över vårt västra grannland. Trots att hon anser att situationen är allvarlig så betonar hon att det inte är lika extremt som politikerna låtit det bli här i Sverige.

– Det är inte så extremt i Norge som i Sverige. På skolor är det begränsningar, där är det inte tillåtet att ta ut profit, men på skolorna klarar en del att organisera sig på ett sånt sätt att de lyckas kringgå regelverket. Men i förskolan, där är det väldigt mycket och stadigt växande. Där finns både privata, kommersiella, men också privata, ideella, aktörer. Nu köper de kommersiella upp allt fler andelar av det som tidigare drivits av ideella krafter.

När vi pratar om privata aktörer inom skolsektorn får Eifring frågan hur partiet ställer sig gentemot religiösa friskolor. Hon verkar smått oförstående till frågan och betonar att det knappt finns några religiösa friskolor i Norge, varpå partiet främst fokuserat på att hindra att skattepengar plockas ut av kommersiella aktörer inom välfärden. När hon får höra att Sverige tillåter radikala muslimska friskolor att etablera sig betonar hon att det är långt från den norska situationen.

– Om det skulle ske i Norge skulle det bli en mycket större sak, men det är inte något särskilt nu, det är ett par kristna skolor men inte några sådana extrema.

I Oslo har Rödt platser i kommunfullmäktige, där har de ingått samarbetsavtal med Arbeiderpartiet, alltså norska socialdemokraterna, Miljöpartiet de grönne och Sosialistisk Venstre om att stoppa all framtida etablering av kommersiella aktörer inom förskolan. Det har blivit en tvistefråga om huruvida norska kommuner har rätt att säga nej till att skattesubventionera kapitalisters förskoleverksamhet.

– Så fick vi en juridisk värdering på det som visade att det var möjligt då. Det är ju Höyre och Fremskrittspartiet som sitter i regering och Höyre har utbildningsministerposten. I efterhand har utbildningsministern fått utbildningsdepartementet till att sända ut en föreskrift till alla landets fylken och kommuner att de inte får lov att skilja mellan ideella och kommersiella privata aktörer. Så det är en väldigt viktig politisk kamp som sker nu!

– Vi försöker ju dra Arbeiderpartiet till vänster  i de här frågorna, för de har varit väldigt otydliga på vad de egentligen menar. Det är det vi sagt att vi kan bidra med i Stortinget, att vi kan dra Arbeiderpartiet till vänster.

Är Rödt ett kommunistiskt parti?

– Nej, vi har en väldigt öppen plattform, men folk som är med i Rödt kan kalla sig vad de vill egentligen. Några kallar sig kommunister, några kallar sig socialister och det finns säkert några som kallar sig socialdemokrater också. Vi har inte någon sådan sträng linje på sånt.

Vad skiljer er från Sosialistisk Venstre?

– Främst är vi eniga i många saker, men sen har vi några saker där vi är oeniga. Men det är ganska stor skillnad på hur vi förhåller oss till makten. SV har traditionellt varit med och ingått samarbeten och blivit lite väl kompromissvilliga och de har bland annat röstat för att Norge skulle delta i kriget mot Libyen. De satt i regeringen när Norge var med i kriget i Afghanistan också. De har många saker som är bra i programmet men när de hamnar i regering så försvinner många av de principerna. Så jag tror vi kan spela en annan roll, att vi kan pressa på lite hårdare och inte måste ge upp så många saker för att komma i position.

Enligt Eifrin är det inte aktuellt att ingå i en regering, men Rödt är beredda att stödja en socialdemokratisk regering om den går med på några av Rödts krav.

Vi kommer inte att ge något gratis till en AP-regering. Där får man förhandla.

Även om Rödt inte skulle klara Stortingets 4 procentspärr har partiet ändå en chans att knipa några mandat.

Vi kan få mandat även om vi får mindre  än fyra procent, men då måste vi få direkta mandat från fylken. I stortinget är det 169 platser, 150 av dem är direkta platser från fylken, så om vi får bra siffror i Oslo kan vi få en representant, eller kanske till och med två, direkt från Oslo.

Fylken är Norges motsvarighet till svenska Län. De 19 resterande mandaten i Stortinget är utjämningsmandat.

+ PLUS: Går till val på ökad invandring – Väntas få mandat i Stortinget

+ PLUS: Vill använda oljefonden för att vrida Norge i socialistisk riktning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag