Gruppvåldtäkt livesändes på Facebook – Sanandaji: Gärningsmännens bakgrund ”mörkas av media”

Några av bilderna som sprids i sociala medier från den aktuella våldtäkten.
  • Söndag 22 jan 2017 2017-01-22
E-post 12938

UPPSALA En ung kvinna gruppvåldtogs någon gång mellan lördagskvällen och natten mot söndagen i Uppsala. Övergreppet livesändes på Facebook varpå människor larmade polis. – Hon var drogad, hon var inte kontaktbar, de kladdade på och gjorde som de ville med henne, det var vidrigt! säger ett ögonvittne till Fria Tider. Samtidigt anklagas etablerad media för att mörka de misstänkta gärningsmännens bakgrund.

Det var i Facebookgruppen ”Den största gruppen utan regler” som en livesändning publicerades. Gärningsmännen har filmat sig själva samt även övergreppet mot den unga kvinnan. Tidigt på morgonen klockan 08.24 larmades polis i Uppsala som vid niotiden kunde gripa tre misstänkta gärningsmän. De har senare anhållits av åklagare, enligt polisens hemsida.

”Rubriceringen är grov våldtäkt och männen som är anhållna är födda -92, -96 och -98. Målsäganden är född -86”, rapporterar polisen.

”Hon var inte kontaktbar”

Tidningen Fria Tider har talat med Thomas Hultin som blev ögonvittne till övergreppet. Han slog själv larm till polisen när han förstod vad som pågick. Han beskriver det han såg i livesändningen som ”fruktansvärt” och han berättar att han, och hans fru som också såg livesändingen, fick en ”chock”.

– Några säger att kvinnan var med på det. Men hon var drogad, hon var inte kontaktbar, de kladdade på och gjorde som de ville med henne, det var vidrigt!, säger han till Fria Tider.

Hultin bedömer att våldtäktsmännen är ”nysvenskar” och att den våldtagna kvinnan är ”svensk”. I sociala medier och inte minst på forumet Flashback har händelsen fått stor uppmärksamhet. Många forumanvändare spekulerar i gärningsmännens bakgrund.

PLUS: Hela listan: Invandrare i samtliga domar för gruppvåldtäkter inkomna 2014

Sanandaji: ”Ett faktum som mörkas av media”

På Facebook reagerar nationalekonomen Tino Sanandaji, som är aktuell med boken ”Massutmaning”, på övergreppet och han skriver att de misstänkta gärningsmännens bakgrund ”mörkas av media”. Detta relaterar han till den debatt som är aktuell om Brottsförebyggande rådet där myndigheten sedan 2005 vägrat redovisa statistik på brott kopplat till ursprung.

”Hundratals såg filmerna och vet därför att våldtäktsmannen i detta vedervärdiga övergrepp hade utländsk bakgrund, ett faktum som mörkas av media. Gärningsmän med utländsk bakgrund stod för de flesta gruppvåldtäkter redan 90-talet, sist Brå redovisade. En KTH-studie redovisade misstänkta gärningsmän i utomhusvåldtäkt i Stockholm 2008 och 2009: ’They were male, often older than victims, some above 50 years old, ethnic diverse, more than 2/3 non-Swedish citizen’. Alla kända gärningsmän för massövergreppen i Kungsträdgården hade utländsk bakgrund”, poängterar han.

Vidare poängterar Sanandaji att regeringen har ett ansvar att redovisa all fakta när det kommer till grova brott.

”Regeringen förnekar sambandet samtidigt som de vägrar redovisa den statistik de sitter på. Så länge det råder statistikmörker kan de hålla fast vid bortförklaringar om att sexualbrott egentligen sjunkit, skylla allt på anmälningsgrad eller att män har en kollektiv skuld för sexualbrott. Notera även att kriminologer överhuvudtaget inte utfört studier om överrepresentation i våldtäkt och socioekonomi. Ändå vägrar regeringen, Moderaterna och många kriminologer ta fram data som låter oss belysa problemet och testa deras teorier”, fortsätter han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag