Guillous anklagar journalist för Säposamarbete: ”Privatiserad underrättelsetjänst”

Bild: Peter Knutson/CC BY 3.0
  • Söndag 13 feb 2022 2022-02-13
E-post 201

Krönikören och författaren Jan Guillou går till hård attack mot journalisten Sofie Löwenmark och den islamistgranskande sajten Doku, som bland annat anklagas för långt gående samarbete med Säpo i en krönika i Aftonbladet.

Enligt Guillou är Löwenmark en ”galjonsfigur i medierna för organisationen doku.nu som är en hybrid mellan privatiserad underrättelsetjänst och kampgrupp mot den islamistiska faran”.

Läs även: Guillou till attack mot sajten Doku efter islamistavslöjande: ”Hatsajten”

Bakgrunden är att Löwenmark och Doku uppmärksammat en internationell hatkampanj mot svenska myndigheter som anklagas för att kidnappa muslimska barn. Förutom en granskning på Doku har Löwenmark uppmärksammat frågan i flera krönikor i Expressen.

Löwenmarks granskning bygger bland annat på inlägg i stängda grupper på sociala medier och uppgifter om vad som sägs i moskéer, vilket Guillou menar visar att Löwenmark och Doku i själva verket får sina uppgifter från Säpo.

”De för arkiv över misstänkta personer och har ett intimt samarbete med Säpo, som förser dem med underlag för tidningsartiklar som i regel undertecknas ”Sofie Löwenmark” hävdar Guillou.

”Sådan dold myndighetsutövning kan vara praktisk ur myndighetens perspektiv. Särskilt i diktaturstater” skriver Guillou, som också uppmanar Expressen att ”ta sig en funderare” på om de ska fortsätta publicera krönikor av Löwenmark.

Doku har tidigare bland annat avslöjat att en SR-reporter hade en relation med en islamist hon rapporterade om, vilket fick Guilllou att kalla Doku för ”Säpo kollaborerande hatsajten”.

Guillous krönika får hård kritik på sociala medier.

Läs även: Sofie Löwenmarks nya projekt Stiftelsen Doku: Ett Expo för den jihadistiska miljön

Läs även: Guillou vågar inte bo på Södermalm: ”De skulle skära sönder mina bildäck”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag