Guldets värde ökar

  • Torsdag 12 jan 2023 2023-01-12
E-post 0

Det finns ett rykte i dagens investeringsmarknad som påstår att köpa guld är en av de säkraste investeringarna som man kan göra. Det kan ha att göra med faktum att värdet ökar och priserna stiger i något jämna steg. Påståendet har nästan blivit en känd fakta i communityn, vilket är varför så många väljer att investera investera i guld.

Den största frågan när det kommer till guld är om dess värde kommer att fortsätta stiga. För att få en bättre förståelse över värdets framtida potential så behöver vi gå igenom historian av guldets utveckling och vilka externa faktorer som påverkar denna råvara.

Varför har guld ökat i värde?

Guld har alltid haft ett högt värde för människor, då det är en av de äldsta formerna av valuta i form av mynt samt en statussymbol i form av halsband eller andra typer av smycken. Ovanpå det så är en råvara som inte påverkas lika mycket av inflation. Precis som det mesta i vår värld så finns det en del faktorer som påverkar guldets värde, men dess värde hänger för det mesta på interna faktorer. Det är inte lätt att veta exakt hur mycket guld som finns kvar på vår planet, men uträkningar som om råvarans begränsade antal har ökat intresset för råvaran. Det innebär att när du köper ett halsband smycken med gravyr så kommer dess värde inte vara detsamma som om ett par år.

Guld har varit en väldigt populär råvara att investera i under flera år då många investerare flockats till guld som en trygg investeringsmöjlighet när globala marknader varit osäkra. Ju mer folk investerar i råvaran, desto mer är det värt. Guld har också en hel del användningsområden och används för en stor mängd olika produkter och tjänster som att sälja halsband och mobilkomponenter.

Faktorer som påverkar guldpriset

Guldpriset påverkas av en mängd olika faktorer, som ekonomiska och politiska händelser, tillförseln och efterfrågan samt valutarörelser. Ekonomiska händelser som rör inflation, räntor och sysselsättning kan ha stor inverkan på guldpriset. Politiska omständigheter som krig, terrorism och regional instabilitet kan även bidra till prisfluktuationer. Nivån av tillförsel och efterfrågan spelar en viktig roll i att bestämma det slutliga priset för guld. Valutarörelser har ofta direkt inverkan på guldpriset eftersom det är en sann global investering som handlas i flera olika valutor.

Hur stor är den nuvarande prisökningen för guld?

Guldpriset har stigit med omkring 20% sedan början av året. Det beror till stor del på den ökade efterfrågan från investerare, som söker alternativa investeringar som är mindre känsliga för marknadsvolatilitet. En annan orsak kan vara att guld anses ha en högre inflationstrygghet jämfört med andra råvaror och aktier, vilket gör det till ett populärt val bland investerare.

Det finns många olika sätt att göra det på, till exempel genom att köpa guldtackor. Ett vanligt alternativ är också att äga smycken eller mynt. Detta kan leda till en vinst beroende på smyckets originella värde och storleken på smycket. Många andra föredrar istället att investera i guldfonder eller ETF:er som är länkade till priset på guld. Det finns också andra alternativ för de som vill investera i guld, såsom terminskontrakt eller derivatinstrument. Oavsett vilket alternativ man väljer kan man försäkra sig om att investeringen kommer vara en god långsiktig strategi, eftersom priset på guld tenderar att stiga med tiden. Det kan vara värt att få familjens gamla namnsmycken värderade.

Marknaderna som vanligtvis handlar guld

Guld är idag fortfarande vanligt att köpa i form av örhängen, personliga örhängen eller personliga armband med gravyr som ett par till exempel. I dagens smyckemarknad är det i vissa fall mer värt för företag att köpa upp oanvända smycken från kunder och forma dem till nya produkter som namnhalsband, bokstavssmycken eller annat som kan återförsäljas.

Guld handlas också på börsmarknader, som t.ex. den London Bullion Market Association (LBMA) eller New York Commodity Exchange (COMEX). Det finns också andra marknader där guldhandel sker, såsom Dubai Gold & Commodities Exchange, Tokyo Commodity Exchange och Shanghai Gold Exchange. Det finns även många online-plattformar som erbjuder investerare att köpa och sälja guld.

Guldets skyhöga prisökning sedan 2000-talet

Den nuvarande prisökningen för guld är ganska stor. Sedan början av 2018 har guldets värde stigit med omkring 30% och det har fördubblats sedan i mitten av 2009. Priset på 24 karat guld har så hittills nått värden som även erfarna investerare har påstått är för höga, och det verkar som att det kommer att stiga. Även om ingen börsmarknad garanterar en konstant vinst så är det svårt att motargumentera guldets värdeökning på 700% sedan början på 2000-talet.

Oavsett om du äger en del i börsen eller har ett halsband med gravyr, bokstavssmycken, namnhalsband eller personliga armband och är ute efter att sälja så kan det vara värt att kolla med en investerare eller en pantbank, om hur man sparar och säljer på det smartaste sättet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag