Guldspadebelönad Mathias Wåg anklagas för att ha manat till våld mot journalist

Foto: Heavy.com
Foto: Heavy.com
  • Onsdag 12 jul 2017 2017-07-12
E-post 956

HAMBURG Den guldspade­belönade svenska Afa-veteranen Mathias Wåg anklagas för att ha uppmanat en mobb vänster­extremister att misshandla journalisten Marcus DiPaola under kravallerna i Hamburg. Incidenten där de uppretade extremisterna går till attack fångades på film. Wåg syns även han i videoklippet.

Det var i fredags som Marcus DiPaola, reporter för den amerikanska nyhetssajten Heavy.com, befann sig i Hamburg för att bevaka oroligheterna i staden med anledning av G20-toppmötet.

Totalkaoset: Här plundras affärer i Hamburg av kriminella vänsterextremister

Plötsligt blev han attackerad av en grupp extremister som beskyllde honom för att vara nazist. Enligt Heavy.com blev DiPaula slagen i ansiktet, omkullknuffad och sparkad på när han befann sig på marken.

Händelsen fångades på film eftersom DiPaola hade en go pro-kamera på sig.

– Jävla nazistsvin! skriker en uppretad vänster­extremist i videon när han går till attack medan andra försöker lugna ned honom.

Efter konfrontationen uppmanas Marcus DiPaola lämna platsen, något han vägrar göra innan han fått tillbaka en kamera som tagits från honom i samband med misshandeln. Medan han frågar efter kameran får han flera gånger frågan om han är nazist eller inte.

– Nej nej, jag är inte nazist, svarar han.

Till slut går extremisterna med på att lämna tillbaka kameran på villkoret att han går därifrån och han eskorteras därefter från platsen.

I centrum för tumultet runt den amerikanske journalisten syns ett välbekant ansikte – den svenske vänster­extremisten Mathias Wåg, en av grundarna av den svenska grenen av det våldsbejakande nätverket Antifascistisk aktion (Afa). I videoklippet står han och tittar i sin mobiltelefon.

DiPaola hävdar på Twitter att det var Mathias Wåg som uppmanade mobben att gå till attack mot honom. Han säger att det är första gången han möter en journalist som uppmanar andra att misshandla honom. Mathias Wåg belönades med Guldspaden 2013 för sin delaktighet i Expressens uthängnings­publiceringar av privatpersoner som hade uttryckt sig invandrings­kritiskt eller rasistiskt på internet.

Anledningen till attacken ska ha varit att DiPaola tidigare på dagen setts tillsammans med den tyske journalisten Max Bachmann. Bachmann i sin tur misstänktes för att vara nazist eftersom han setts tillsammans med den konservativa kanadensiska debattören och journalisten Lauren Southern.

Ingen av de tre är alltså nazister, men ansågs kunna misstänkas för att åtminstone inte hysa vänsteråsikter.

Wåg skriver på Twitter att han inte kände till Marcus DiPaola tidigare och att det inte är sant att han pekade ut honom. Det är något som DiPaola skriver att han inte tror på.

Nyheter Idag har sökt Mathias Wåg för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag